Westluidense Poort


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Tiel

Architect:

De Zwarte Hond

Installatie adviseur:

Techniplan

Bouwmanagement:

Facilicom Services Group

Bouwfysica:

Peutz

Hoofdaannemer:

VolkerWessls

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2017

Omvang:

22500 m2 BVO

Locatie:

Tiel

Beeldmateriaal:

Scagliola Brakkee fotografie en Pieters Bouwtechniek

De Westluidense Poort vormde in de middeleeuwen één van de belangrijkste toegangspoorten van Tiel. Het was een markant punt op de grens van de stad: de overgang tussen de binnenstad en de buitenwereld. De nieuwe Westluidense Poort zal deze rol opnieuw gaan vervullen. Alleen zal de defensieve stadspoort van vroeger plaatsmaken voor een uitnodigende en open entree naar de binnenstad.

De Westluidense Poort bestaat uit een cultuurgebouw met cultuurplein, een bibliotheek, en een ondergrondse parkeergarage. Met de ontwikkeling van de Westluidense Poort tot cultureel kwartier investeert Tiel in haar toekomst als aantrekkelijke stad voor de eigen inwoners, bezoekers, nieuwe inwoners en bewoners van Rivierenland.

De Westluidense Poort is hét podium van en voor de stad en de regio. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen. Naast het cultuurgebouw met een cultuurplein versterken ook de bouw van stadswoningen en appartementen (met op de begane grond ruimte voor commerciële activiteiten) en een ondergrondse parkeergarage de aantrekkelijkheid van het gebied. De parkeergarage, voor auto's en fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het gebied en biedt een parkeergelegenheid die niet meer afhankelijk is van hoogwater en evenementen.

De Westluidense Poort wordt ontwikkeld in samenwerking met Van Hattem en Blankevoort, Facilicom Services Group, De Zwarte Hond, Peutz en Pieters Bouwtechniek. Pieters is de hoofdconstructeur van dit project. Bijzondere aandacht ging uit naar de 4-laagse ondergrondse parkeerkelder met 16 meter waterdruk, het kelderdek met 15 meter vrije overspanningen waarop het cultuurgebouw is geplaatst, de split-level structuur in het cultuurgebouw, de akoestische doos-in-doos oplossingen en de imposante brugpartij in de centrale vide.

In juni 2019 ontving het project de Steden in Beweging (StiB Award) 2019.