Huisvesting Laan van Spartaan


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Heddes Bouw & Ontwikkeling i.o.v. IC Netherlands BV

Architect:

Studioninedots

Hoofdaannemer:

Heddes Bouw & Ontwikkeling

Installatie adviseur:

Schouten Techniek

Bouwfysica:

DPA Cauberg-Huygen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2017

Locatie:

Amsterdam West

Beeldmateriaal:

BASEPHOTOGRAPHY

Op de Laan van Spartaan in Amsterdam West wordt een uniek modulair gebouw van 16 verdiepingen hoog gerealiseerd. Het gebouw is een woontoren met 361 zelfstandige studentenwoningen. Op de begane grond bevinden zich algemene en commerciële ruimten, een parkeergarage en twee grote fietsenstallingen. Het ontwerp van Studioninedots is met 16 bouwlagen het hoogste modulaire gebouw van Nederland!

De constructie van het gebouw is opgebouwd uit modules. Een module is een compleet geprefabriceerde woning, waarbij keuken, badkamer, tussenwanden, installaties én de buitengevel al in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen zijn aangebracht. De constructie van de module bestaat uit een betonvloer en 4 betonpenanten. Deze bouwstenen worden in het werk op elkaar gestapeld en d.m.v. speciale koppelplaten met stekken aan elkaar gekoppeld. De modules leveren tevens een aandeel in de stabiliteit van het gebouw doordat bij een aantal ervan stalen windverbanden in de fabriek zijn gemonteerd aan de betonpenanten.

Naast de modules bestaat de constructie van het gebouw uit prefab betonnen kolommen, gangplaten en een prefab betonnen kern die ook een deel van de stabiliteit verzorgt. Door het gekozen bouwsysteem kan het totale gebouw in slechts 12 maanden worden gerealiseerd.

Pieters Bouwtechniek is voor dit project zowel hoofdconstructeur in opdracht van hoofdaannemer Heddes Bouw & Ontwikkeling als detailconstructeur in opdracht van Ursem Modulaire Bouwsystemen. Hierbij is een forse bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van dit revolutionaire bouwsysteem.