ROC Laan van Spartaan


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

VOF de Stadstuinen / Bouwfonds MAB

Architect:

Claus en Kaan Architecten

Hoofdaannemer:

Dura Vermeer

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2012

Omvang:

15000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Het nieuwe ROC is een moderne school met veel voorzieningen en voor elk opleidingscluster een eigen, herkenbare plek. Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen en is L-vormig. Onder het gebouw bevindt zicht een parkeergarage. Het sterk in de lokale woonomgeving geïntegreerde gebouw bevat ook een multifunctionele sporthal en een gebouw voor Circus Elleboog.

De kelderwanden en -vloer zijn uitgevoerd in ter plaatse gestort beton. De tussenvloeren van de kelder zijn opgebouwd uit breedplaatvloeren en -balken. Bovenop de kelderbak wordt de constructie voortgezet met prefab wanden, kolommen en dragende gevelelementen. De kanaaplaatvloeren van de verdiepingen rusten op prefab betonnen balken. Bij kruisingen van de balken met grote installatiekanalen worden plaatselijk THQ-liggers toegepast zodat een simpele kruising tussen constructie en installaties wordt gecreëerd.

Voor het ROC-gebouw was het belangrijk rekening te houden met een nieuw onderwijsconcept. Het ROC wilde een duurzaam en flexibel gebouw waar niet meer zo klassikaal in gewerkt zou worden. Hierdoor werd één van de prioriteiten in het ontwerp het maken van andere indelingen. Zoals binnengebieden in plaats van gangen en lokalen. Daarnaast is alles zo transparant mogelijk gemaakt. Als schoolplein is gekozen voor een binnenplein waar leerlingen op een soort patio buiten kunnen zijn tussen de lessen. Door de grote flexibele ruimtes is de school voor diverse vakgebieden/schooltypes te gebruiken; van zowel administratie tot techniek als circus.