Gulden Feniks voor De Wereldburger en De Voortuinen, Amsterdam

14 november 2022

Op 10 november zijn de 3 bekroonde projecten van de NRP Gulden Feniks 2022 bekendgemaakt. De winnaars uit de Pieters portfolio zijn de gerenoveerde school De Wereldburger in de categorie Renovatie, en het transformatieproject De Voortuinen in de categorie Transformatie, beide in Amsterdam. De andere winnaar is de gebiedstransformatie Kerkebosch in Zeist  in de categorie gebiedsontwikkeling.

Hiernaast werd als extra prijs een wild card uitgereikt voor de transformatie van De Utrecht in Leeuwarden. De prijzen werden uitgereikt tijdens het NRP Congres, dat dit jaar plaatsvond in het Fort van Hoofddorp; één van de winnaars van vorig jaar.

Basisschool De Wereldburger - categorie Renovatie
Basisschool De Wereldburger in Amsterdam Nieuw-West krijgt een tweede leven. Naar het ontwerp van Gianni Cito van Moke Architecten wordt het jaren zestig gebouw getransformeerd tot een warme, open leeromgeving met een levendige aula als kloppend hart. De betonstructuur van het schoolgebouw blijft behouden. Moke Architecten breidde het schoolgebouw uit met een aula en klaslokalen. Grote raampartijen maken het gebouw open en licht. In het hele gebouw wordt veel hout toegepast. Van de kapstokken tot de trappen en van de kasten tot de keukens. Het gebouw is zoveel mogelijk circulair gebouwd.

Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulair bouwmateriaal. De aula heeft een prachtige houten constructie als kloppend hart van het gebouw, met een imposante houten podiumtrap annex tribune. Deze aula en trap zijn vervaardigd uit hoogwaardig circulair hout, afkomstig uit een afgebroken gymzaal elders in de stad. Daarnaast vind je in het gebouw hergebruikte houten plafonds, Sfynx wasbakken, deuren en keukeninterieur.

Uit het juryrapport: "De jury prijst de ambitie van de gemeente Amsterdam en de manier waarop zij haar rol als opdrachtgever heeft vervuld, en ook de inzet van de architect verdient lof. De kracht van de eenvoud en de inventiviteit waarmee de school op een natuurlijke, weloverwogen en zorgvuldige manier is gerenoveerd is indrukwekkend; de materialen van elders zijn slim hergebruikt. Het moet een plezier zijn om op deze fijne school les te krijgen en te geven. De opgave van de Wereldburger komt overal in Nederland veel voor en kan een goed voorbeeld voor andere scholen zijn."

De Voortuinen, Westerpark West - categorie Transformatie
In de komende jaren ontwikkelt opdrachtgever Pinnacle de ING-panden aan de Haarlemmerweg tot een aantrekkelijke woonwijk met 600 tot 900 woningen. Het gebouw De Voortuinen wordt naar het architectonische ontwerp van Elephant opgetopt met drie extra verdiepingen en langs de omtrek van het gebouw ca. 3 meter verbreed met een uitkragende constructie rondom (prefabbeton op staalconsoles). Het gebouw telt uiteindelijk 14 bouwlagen en dankt haar projectnaam, De Voortuinen, aan de markante toepassing van boombakken in deze uitkragende constructie en de woningontsluiting via de buitenzijde van het gebouw.

De bestaande betonkernen worden ingrijpend verbouwd tot natte ruimtes in de woningen. De stabiliteit van het gebouw wordt verkregen vanuit de bestaande kern in combinatie met nieuwe liftschachten elders in het gebouw. De fundering van het gebouw wordt versterkt.

Uit het juryrapport: Bij de transformatie waarmee een voormalig Postbank-gebouw een nieuwe identiteit heeft gekregen, is een geniale oplossing gevonden voor hergebruik van een toren met een betonskelet. De jury is unaniem in haar enthousiasme. Alle eer voor dit project komt toe aan de architect, die zich vakkundig en bewonderenswaardig van zijn rol heeft gekweten. Hij heeft een nieuwe ontsluitingstypologie tot stand weten te brengen als voorbeeld voor vele transformatieopgaven.

De jury was al tijdens het bezoek al erg positief en onder de indruk van de Voortuinen; van ontsluiting, woningtype, terrassen tot aan de boombakken.

NRP Gulden Feniks
De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door het NRP aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen in de categorieën Transformatie, Renovatie en Gebiedstransformatie. De 48 projecten die voor de editie 2022 werden ingestuurd vindt u hier.

Jury
De jury die de inzendingen beoordeelde bestond uit Geurt van Randeraat, voorzitter (SITE urban development), Harry Abels (Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Dirk Baalman (bouwkundige en architectuurhistoricus), Bess Blomjous (Studio Bess), Jack Hock (Strijp-S, Stichting Trudo), Jaap Wiedenhoff (ABT) en Sabine Renders (Hembrugterrein). Secretaris van de jury was Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

(bron: guldenfeniks.nl)

De Wereldburger | Foto: Thijs Wolzak
De Voortuinen


Terug naar het nieuwsoverzicht