Pieters en Cruquiuseiland te Amsterdam

26 juni 2023

Pieters Bouwtechniek Amsterdam is met het kantoor gesitueerd op Cruquiuseiland te Amsterdam. Dit gebied is volop in ontwikkeling, het Cruquiusgebied transformeert de komende jaren van een industriegebied naar een werk- en woongebied. Dit gebied biedt veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van Amsterdam omdat het binnen de Ring A10 ligt, dus dicht bij stedelijke voorzieningen.

Pieters Amsterdam is trots om als constructeur betrokken te zijn bij de vele projecten op Cruquiuseiland.

Sigma
Eén van de meest bijzondere plekken op Cruquius is het oude Sigma-terrein. Dit deel van Amsterdam in het Oostelijk Havengebied vertegenwoordigd een stukje industrieel erfgoed, want hier huisvestte vroeger de verffabriek van Sigma. Dat karakter zie je helemaal terug in de gerestaureerde, monumentale panden.

Je vindt het oude Sigma-terrein aan de zuidzijde van Cruquius. Bij het haventje en de sluis, aan de kant van de Indische buurt en het Flevopark. Het Sigma-terrein is herontwikkeld én er komt hier 1.375 m² (VVO) creatieve bedrijfsruimte te koop beschikbaar.

Kavel 1.3
Cruquius 1.3 bestaat uit vier imposante L-vormige gebouwen. In drie van deze gebouwen komen koopwoningen (gebouw 1.3 E, F en G) en in het vierde gebouw vrije sector huurwoningen (gebouw 1.3H). Op de begane grond is, naast de stadswoningen, plek voor bedrijfsruimten voor creatieve bedrijven.

Harbour club
Harbour Club verbindt een complex programma met de nieuwe wijk en haar geschiedenis in een ondogmatisch en optimistisch ontwerp. Een bewaarde wijnterminal met restaurant is aangevuld met een geluidsdichte eventzaal, betaalbare woningen en spectaculaire silo-woningen op het dak.

Het gebouw aan de nieuwe jachthaven heeft een programma van 10.000 m². Een bruisende mix met restaurant, eventlocatie, 81 starterswoningen, drie luxe stadswoningen en 5 woon-werkwoningen. De parkeerplaatsen voor het project worden in een ondergrondse garage op de kavel ernaast gerealiseerd.

De karakteristieke wijnterminal met zijn fraaie houten constructie behield de functie als restaurant, ook tijdens de bouw. Na de demontage van de naastgelegen bedrijfshal uit de jaren 90 kwam de oorspronkelijke baksteengevel aan de Cruquiusweg deels weer in het zicht.

Echte blikvangers zijn de drie stalen wijnsilo’s op het dak. Zij zijn als icoon van de eilandgeschiedenis behouden en hebben een nieuwe functie als opgetilde luxe stadswoning. De woningen met drie verdiepingen staan op een gezamenlijk dakterras in een groen daklandschap.

Kop van Cruquius
Op de plek die vroeger bestemd was voor industrie, komen nu 4 grote gebouwen met woningen en werkplekken. Ook wordt een oude kantoorvilla herbouwd in originele staat.

Deze komt op een prominente plek op het plein aan het water. De beleving van het water is rondom: aan de kades, op de balkons aan het Amsterdam-Rijnkanaal, aan het naar de Entrepothaven aflopende plein en op de wandelpier langs de haven. De woon- en werkruimtes bieden ruim zicht op het kanaal, de haven of het IJ.

Op de kop van Cruquius is ruimte voor 3.374 m2 aan werkruimte, 349 woningen, waarvan 54 sociale huurwoningen.

Binnenbocht van Cruquius
Het witte terrasgebouw De Bocht is vanuit de wijde omgeving een herkenbaar punt midden in de nieuwe wijk Cruquiuseiland in Amsterdam Oost. De stad komt hier samen: van verpleger tot CEO, singles en gezinnen, sociale huurders en kopers. Iedereen kan van de kwaliteiten van Amsterdam en deze plek genieten. De Bocht is een antwoord op de vraag hoe we dicht op elkaar kunnen wonen en toch leefbare, gelijkwaardige buurten met eigentijdse gebouwen krijgen. Samen met De Loods en 2Peer vormt het De Binnenbocht, een samenhangend drietal aan het water.



Terug naar het nieuwsoverzicht