Pieters specialist in aardbevingsbestendige projecten

9 augustus 2019

Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen is in de belangstelling geraakt sinds de beving in Huizinge in 2012. Hoewel de gaswinning wordt teruggebracht, tonen de recent gevoelde bevingen en de laatste hazardkaarten van het KNMI dat de dreiging wel afneemt, maar zeker nog niet denkbeeldig is.

Pieters is specialist in constructies voor gebouwen in aardbevingsgebied. Pieters is betrokken als seismisch constructeur onder andere bij de nieuwbouw van  de kindcentra in Loppersum, Middelstum en Stedum.

Deze kindcentra zijn aardbevingsbestendig ontworpen en geschikt gemaakt om nieuwe vormen van onderwijs te geven. Ondanks de voor aardbevingen vereiste stabiliteit is het gelukt om het gebouw optimaal flexibel te maken qua inrichting, wat het gebouw het vermogen geeft om zich mee aan te passen aan de demografische ontwikkelingen in de regio. Ook aan duurzaamheid wordt gedacht: het gebouw wordt bijna energieneutraal, waarbij er veel aandacht is geweest voor de isolatie van het gebouw en de installaties.

Jorritsma Bouw realiseert in Loppersum en Middelstum duurzame kindcentra. Deze bevingsbestendige en gasloze gebouwen hebben een schil die kan meebewegen in geval van aardbevingen. De staalconstructie is verzonken in de betonfundering en verstevigd met seismische verbanden, waarin tevens de benodigde energieabsorptie kan plaatsvinden. Zo krijgen kinderopvang en onderwijs een veilig gebouw.

Jorristma Bouw liet een video maken over de kindcentra.

Beeldmateriaal: screenshot uit video i.o.v. Jorritsma Bouw


Terug naar het nieuwsoverzicht