Brandweerkazerne


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Rijswijk

Architect:

Jeanne Dekkers Architectuur

Hoofdaannemer:

Koudijs Bouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2009

Omvang:

3400 m2 BVO

Locatie:

Rijswijk

In 2007 is gestart met de bouw van de brandweerkazerne in Rijswijk. Op de locatie van het nieuwe pand heeft vroeger het politiebureau en de oude, inmiddels te kleine, brandweerkazerne gestaan. De nieuwe kazerne is gebouwd in twee fases, zodat het bestaande gebouw tijdens de bouw van fase 1 in gebruik kon blijven. Na gereed komen fase 1 is het bestaande pand gesloopt en fase 2 gestart.

De nieuwe kazerne is een veelzijdig gebouw, waar de brandweer oefent, vergadert, werkt, eet en slaapt. Na jaren gescheiden te zijn gehuisvest, herenigd het ontwerp van Jeanne Dekkers Architectuur het korps onder één dak. In het gebouw zijn vier delen te onderscheiden, elk met een verschillende vorm en een op maat ontworpen constructie. Blikvanger vormt het 3-laagse kopgebouw, waarin de kantine ruim 8 meter boven de entree uitkraagt. Voor deze uitkraging zijn in het werk gestorte betonwanden toegepast, waarbij het de uidaging was zoveel mogelijk sparingen voor daglicht te maken. Naast het kopgebouw bevat de kazerne een kantoor- en slaapgedeelte van twee bouwlagen, een remise met werkplaats en een sportzaal. De afwerking in het gebouw is prachtig met veel schoonwerk beton.

De constructieve uitdagingen zijn de uitkragende wanden en vloeren boven de entree geweest. Op de begane grond zijn de betonnen wanden 7 meter breed. Op de verdieping kragen deze wanden vervolgens ruim 8 meter uit, waardoor het gebouw op de eerste en tweede verdieping als een blok naar buiten schuift. De kantoordelen zijn opgebouwd uit tweezijdig schoonwerk prefab betonschijven en kolommen die de breedplaatvloer dragen. Het dak bestaat deels uit staalplaten en deels uit kanaalplaten (voor de slaapvertekken). De remise is een complete staalconstructie en is voorzien van een in het werk gestorte betonvloer.