Brug Stadswaard


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Provincie Gelderland

Architect:

ipv Delft

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Lengte:

55 m.

Locatie:

Nijmegen

Beeldmateriaal:

ipv Delft

In een bocht van de Waal ten noorden van Nijmegen wordt een nieuwe nevengeul gegraven. De geul komt in het natuurgebied Stadswaard. Om een wandelverbinding in stand te houden wordt een nieuwe brug gebouwd voor voetgangers. 

De voetgangersbrug Geul Stadswaard wordt uitgevoerd als een betonnen pijlerbrug met een totale lengte van circa 56 meter. De brug is alleen geschikt voor voetgangers, wegverkeer is niet mogelijk. De brug wordt elke 10 meter ondersteund door twee palen zonder kesp.

Er is een groot verschil tussen de maximale en minimale waterstand in het gebied Stadswaard. Bij maximale waterstand ligt het waterpeil van de Waal ruim boven het brugdek. De brug kan in deze situatie tijdelijk niet gebruikt worden. In het ontwerp is rekening gehouden met het geheel overstromen van de brug.

De Stadswaard in Nijmegen is een geliefd natuurgebied, vlak bij het centrum. Met het oog op natuurontwikkeling, is hier onlangs een nevengeul van de Waal gerealiseerd. Op verzoek van de Dienst Landelijk Gebied onderzochten we wat de meest geschikte lokatie zou zijn voor een voetgangersbrug over de nevengeul. Vervolgens maakten we het ontwerp voor de 55 meter lange brug. Het landschap en het water staan in dit gebied centraal. De brug schikt zich hiernaar en is ingetogen en transparant. Daarnaast is de brug overstroombaar en onderhoudsvrij met een levensduur van tachtig jaar. De ogenschijnlijk willekeurig geplaatste palen en de houtafdruk in de randen van de betonnen brug vormen subtiele, passende details.