Crematorium Siesegem


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS)

Architect:

KAAN Architecten

Installatie adviseur:

Henk Pijpaert Engineering, Oudenaarde (België)

Bouwfysica:

DGMR, Arnhem

Hoofdaannemer:

Jan de Nul, Hofstade-Aalst (België)

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2018

Omvang:

5000 m2 BVO

Locatie:

Aalst, België

Beeldmateriaal:

Simone Bossi

Crematorium Siesegem ligt op het platteland net buiten Aalst, België. Bomen en struiken begrenzen de omtrek van het perceel waarbij het crematorium in het midden ligt, met een voetafdruk van 74 bij 74 meter. Het omliggende groen is bedoeld als een uitbreiding van de crematoriumruimte en is een belangrijk onderdeel van de begrafenisceremonie.

De zuidwestelijke hoek van het gebouw komt uit op een patio en dient als een overgangszone, verwelkomt bezoekers en trekt ze naar binnen. Eenmaal binnen ontvouwt zich een duidelijke opeenvolging van ruimtes, zodat de bezoekers zich nooit verloren voelen. Het crematorium omvat twee ceremoniële vergaderzalen, elk geflankeerd door een familiekamer en een plaats voor condoleances die openen naar een buitenruimte.

Het doel was om een ​​gebouw te ontwerpen dat in het landschap kon opgaan, zodat de rust bezoekers kon troosten en kracht kon bieden. Daarom zijn binnenruimten strategisch georiënteerd in het landschap om besloten patio's te maken die het onderscheid tussen interieur en exterieur vervagen.

Naast de ceremonieruimtes vormen ook de technische aspecten van het gebouw een fundamenteel onderdeel van het ontwerp. Het crematieproces wordt onthuld in plaats van verborgen, waardoor een ongebruikelijke maar effectieve polariteit ontstaat tussen de mechanica en de sereniteit.

De Architect publiceerde een artikel  over het project.

(bron: http://kaanarchitecten.com)