KPMG gebouw herbestemming


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

DeNijs2Max

Architect:

MVDS Architecture

Brandtechnisch adviseur:

Peutz

Bouwkundig adviseur:

Peutz

Installatie adviseur:

Hiensch

Bouwmanagement:

BBA

Bouwfysica:

Peutz

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf De Nijs

BIM coordinatie:

Bouwbedrijf De Nijs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 -

Oorspronkelijk bouwjaar:

1990

Omvang:

47000 m2 BVO

Locatie:

Amstelveen

Beeldmateriaal:

MVDS Architecture

Het leegstaande deel van het kantoorgebouw De Bovenlanden (40.000 m2 BVO) dat tot 2009 in gebruik was door KPMG wordt getransformeerd naar woningbouw. Het meest oostelijke deel van het pand blijft in gebruik als regionaal hoofdkantoor van IT-bedrijf ATOS. De rest van het pand wordt een herbestemming naar 319 woningen.

De woningen op de begane grond aan de zuidzijde krijgen een tuin van. ca. 10 meter diep. De resterende zone tussen het gebouw en de woningen aan de Ouderkerkerlaan behoudt de bestemming groen. De verschijningsvorm van het gebouwencomplex wordt totaal anders. De diverse bouwdelen worden losgeknipt; op het gebouw wordt een extra bouwlaag toegevoegd en de gevel wordt voorzien van een extra isolerende laag met een kleurstelling in gebroken wit. De onderdoorgang voor langzaam verkeer van en naar het Stadshart blijft in stand. Er zullen ca. 520 parkeerplaatsen op eigen terrein beschikbaar zijn voor bewoners en bezoekers. Aan het dubbelgebruik van de maaiveldparkeerplaatsen buiten kantoortijden komt een einde.

De uiteindelijke verdeling tussen koop- en huurwoningen is afhankelijk van de marktomstandigheden.

Pieters Bouwtechniek is bij dit project betrokken als hoofdconstructeur namens de opdrachtgever. Pieters is tevens betrokken geweest bij de oprichting van het gebouw. Door de aanwezigheid van deze specifieke kennis heeft Pieters in de ontwerpfase een aantal belangrijke constructieve randvoorwaarden geformuleerd om het ontwerpproces voor alle disciplines optimaal te kunnen sturen.