KDC Laapersveld - De Boemerang


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Sherpa

Architect:

KAW

Hoofdaannemer:

Van Wijnen Lelystad

Installatie adviseur:

Visietech

Bouwmanagement:

Geelhoed & Peekstok

Bouwfysica:

moBius Consult

Coördinerend adviseur:

Jansen Wesselink

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2014

Omvang:

2635 m2 BVO

Locatie:

Hilversum

Beeldmateriaal:

Gerard van Beek Fotografie

De Boemerang is een plek geworden waar kinderen met een beperking, hun ouders en de medewerkers zich thuis voelen. In het kinderdagcentrum worden kinderen van 0 tot 18 jaar opgevangen, die zich hier allen moeten kunnen vermaken, buiten kunnen spelen en zich vooral veilig voelen.

Een belangrijk uitgangspunt was het creëren van nieuwbouw waarbij de aanpasbaarheid van de ruimten groot is. Zo ontstaat een toekomstbestendig gebouw dat ruimte biedt aan diverse activiteiten en waarbij ruimten samengevoegd kunnen worden zonder dat de hoofddraagconstructie aangepast hoeft te worden.

Het resultaat is een staalconstructie met kolommenstructuur, stalen verbanden, ruime vrije hoogtes en een vlakke vloer. De draagconstructie van de verdiepingsvloer en de betonnen dakvloer bestaat uit kanaalplaatvloeren opgelegd op geïntegreerde liggers in de dikte van de vloer. Aan de voorgevel zweeft de 1e verdieping over 3,6 meter boven de buitenruimte. Het vakwerk voor deze uitkraging is ‘verstopt’ in de vloeren met trekstaven in de niet dragende wanden.

De nieuwbouw is in een bijzonder korte tijd ontworpen en gebouwd. Binnen een half jaar is het ontwerp uitgewerkt van VO tot aanbestedingsstukken. Architect KAW en Pieters hebben in deze fase samen het ontwerpmodel in 3D Revit gemaakt. Tijdens het aanbestedingtraject heeft het gehele ontwerpteam de inschrijvingen van de aannemers beoordeeld waarbij de kwaliteit en de voorgestelde aanpak doorslaggevend was. Vervolgens is het project gegund aan Van Wijnen die in een jaar de nieuwbouw gerealiseerd heeft. Op basis van het ontwerp hebben de onderaannemers en leveranciers de constructie uitgewerkt in BIM. Pieters controleerde deze uitwerking op kwaliteit.