Ronald McDonald Sportcentre


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Ronald McDonald Centre

Architect:

Fact Architects, Amsterdam

Installatie adviseur:

Grontmij

Bouwmanagement:

Grontmij

Hoofdaannemer:

Wessels Zeist

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2009

Omvang:

8000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Het Ronald McDonald Centre Only Friends – Stadion Park, is een sportcomplex voor kinderen met een handicap. Het uiterst strak gedetailleerde hoofdgebouw heeft een volledig staalskelet met kanaalplaatvloeren voor de eerste verdieping en een staalplaatdak. Het biedt plaats aan twee zwembaden, een sporthal en een clubhuis. Het complex met omliggend terrein omvat naast het hoofdgebouw sportvelden en aparte gebouwen voor kleedruimtes/dug-outs en tribunes.

In het constructief ontwerp is een kolommenstructuur gecreëerd, met daarover betonnen kanaalplaatvloeren. De kanaalplaatvloeren worden gedragen door stalen liggers. Voor de kolommen zijn stalen buisprofielen, gevuld met gewapend beton, toegepast. De fundering bestaat deels uit een in het werk gestorte betonnen vloer op betonnen funderings­balken en deels uit poeren. Het gebouw is onderheid met prefab betonpalen. De vloer van de sporthal en de zwembadhal zijn als betonnen vloeren direct op funderingspalen geplaatst.

De vloer en het dak kragen rondom circa 2,5m uit. Aan de uiteinden van het gebouw is tussen de vloer en het dak een ronde gevel, waardoor de maximale uitkraging zo'n 6m is. De overspanning van dertig meter boven de sporthal en het zwembad is met vakwerkliggers gemaakt. De vakwerkliggers hebben een getoogde vorm en zijn in het midden 1,5m en aan de uiteinden 0,5m hoog. De stabiliteit wordt verzorgd door stabiliteitskruizen uit buisprofielen.