SKF


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

A.J. Investments B.V.

Architect:

Leeuwenkamp Architecten

Installatie adviseur:

Sweco

Hoofdaannemer:

Forteck/ Van Esseveld

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2019

Omvang:

11000 m2 BVO

Locatie:

Houten

SKF verhuist naar Houten omdat renovatie van de huidige vestiging aan de Kelvinbaan in Nieuwegein noodzakelijk is en een behoorlijke investering vereist. In de zoektocht naar andere geschikte huisvesting is de keuze gevallen op het pand waar tot voor kort TNT in gevestigd was. Het bestaande kantoorpand aan de Meidoornkade 14 beschikt al over een energielabel A en zal geheel gerenoveerd worden. Aan de achterzijde van het kantoorgebouw aan de Peppelkade 68 wordt een geheel nieuwe bedrijfsruimte gerealiseerd, welke op de verdieping wordt verbonden met het bestaande kantoorgebouw.

Als wereldmarktleider op het gebied van lagers, afdichtingen en smeersystemen heeft SKF ook in Nederland sinds 1914 een rijke historie. Belangrijke mijlpaal was er in 1972, toen het van oorsprong Zweedse bedrijf besloot dat haar wereldwijde Research en Development activiteiten in Nederland zouden gaan plaatsvinden. Hiervoor werd de huidige locatie in Nieuwegein gebouwd. Toen de productie van SKF lagers werd verplaatst naar andere landen, verhuisden alle SKF activiteiten van Veenendaal naar Nieuwegein.

De constructie van de hal is een lichte staalconstructie, bestaande uit volle wandliggers als hoofdliggers en IPE liggers met een overspanning van 18,0 m; met een hart op hart afstand van 4,8 m. Het dak bestaat uit meervelds stalen geprofileerde platen, geperforeerd t.b.v. de akoestiek, die tevens de kipstabiliteit van de IPE liggers verzorgen. In de gevel staan de kolommen ook met een hart op hart afstand van maximaal 4,8 m; zodat de overspanning voor de stalen gevelbeplating niet te groot is. De volle wandliggers op de stramienen 6 en 11 overspannen 9,6 m en zijn doorgaand uitgevoerd.

De constructie van het laboratorium/kantoor bestaat uit een staalconstructie met kanaalplaten met druklaag op de verdieping en meervelds stalen geprofileerde platen op het dak. Aan de voorzijde van het laboratorium/kantoor kraagt de vloer van de verdieping ca. 3,0 m uit. Deze uitkraging wordt opgevangen door een schoor die is afgesteund op de achterliggende kolom. Op de verdieping van het laboratorium/kantoor sluit een loopbrug aan naar een ander gebouw. Deze loopbrug staat op zichzelf en bestaat uit een verdiepingshoog vakwerk.

Op de begane grondvloer is een trillingsarme vloer gerealiseerd voor de opstelling van gevoelige meetapparatuur. Dit gedeelte van de vloer is los gehouden van de bedrijfsvloer en ligt op dempers voor het garanderen van de ontkoppeling.