MFA de Wijert


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Groningen

Architect:

AHH, Amsterdam

Installatie adviseur:

Deerns

Bouwfysica:

DGMR

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2017

Omvang:

3373 m2 BVO

Locatie:

Groningen

Beeldmateriaal:

AHH, Amsterdam

In de wijk de Wijert wordt een nieuwe Multi Functionele Accommodatie ontwikkeld. In het plan komt een school, een kinderdagverblijf en een hal met twee gymzalen. Integraal onderdeel van het gebouw wordt ook de bibliotheek van de wijk. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau AHH. Het gebouw wordt een krachtige verschijning en heft de huidige losse verzameling van gebouwen op. De MFA krijgt een serre over de gehele lengte van de gevel. De ruimte in deze serre is een groot gedeelte van het jaar te gebruiken als extra onderwijs- of verblijfsruimte. Vanaf de verschillende verdiepingen zijn meerdere zichtlijnen en vides gemaakt om zo veel mogelijk interactie tussen de verschillende gebruikers mogelijk te maken.

Het gebouw is aardbevingsbestendig ontworpen conform de actuele inzichten en richtlijnen.

De hoofddraagconstructie wordt opgebouwd uit een vlakke plaatvloer bestaande uit prefab betonschillen met in het werk gestorte druklaag met gewichtsbesparende voorzieningen op een grid van stalen kolommen. De vloer overspant in twee richtingen. De stabiliteit van het gebouw wordt verkregen uit in het werk gestorte betonkernen en stalen schoren. Plaatselijk zijn solitaire betonwanden toegepast voor de stabiliteit van een tussenvloer. Het gebouw wordt gefundeerd op palen. De palen dienen in staat te zijn neerwaartse belastingen op te nemen. Ten gevolge van aardbevingen dienen de palen daarnaast ook horizontale belastingen op te nemen. Op de palen wordt een in het werk gestorte betonnen balkenrooster gemaakt.