Mijnsheerlyckheid


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Habion

Architect:

AG Architecten

Hoofdaannemer:

BAM Woningbouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2008 - 2013

Omvang:

16390 m2 BVO

Locatie:

Kudelstaart

In het centrum van Kudelstaart op de locatie van de voormalige Anthoniusschool is 'De 3 van Mijnsheerlyckheid' gerealiseerd. Dit zijn drie kleinschalige complexen van vier bouwlagen met op alle bouwlagen een verrassend uitzicht over de groene bomenrijen, het plein en het water.  

De cultuurhistorie van het veengebied klinkt door in de inrichting van de openbare ruimte door een patroon van ‘legakkers’ te introduceren. De bestaande structuur van water en groen is door AG Architecten in het plangebied doorgetrokken: een brug vormt de nieuwe entree van het centrum van Kudelstaart en een waterfilm en fontein maken dat het bestaande waterbassin onderdeel wordt van het totaalontwerp. De langs het plein gelegen bakstenen gevels zijn zorgvuldig en afwisselend uitgewerkt met herkenbare Amsterdamse School elementen en een zorgvuldig gedetailleerde architectuur. De daken zijn bekleed met keramische pannen, de ramen en kozijnen hebben zware, witte houten kaders met een kenmerkende roede-indeling. De gevels passen bij de dorpse uitstraling van Kudelstaart, maar benadrukken door de rijke uitwerking en het grotere schaalniveau het belang van de plek voor het dorp.

Door een goede samenwerking met de opdrachtgever, aannemer en ontwerpteam is het ondanks de crisis gelukt om na een kleine aanpassing voldoende woningen te verkopen.