Museum Boijmans Van Beuningen


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Gemeente Rotterdam

Architect:

Mecanoo architecten

Installatie adviseur:

Arup

Bouwfysica:

Deerns i.c.m. ZRi

Adviseur geotechniek:

Inpijn Blokpoel

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2020 - 2026

Oorspronkelijk bouwjaar:

1935

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Aad Hoogendoorn

Pieters Bouwtechniek is de constructeur voor de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. De architect voor dit omvangrijke project is Mecanoo.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een unieke internationale collectie. Boijmans beschouwt de vleugels van de architecten Van der Steur (1935, rijksmonument) en Bodon (1972, rijksmonument in procedure) als onderdeel van de collectie.

Door de vele renovaties is het museum door de jaren heen een doolhof geworden. De ingang is moeilijk te vinden, het publiek is slecht georiënteerd en verdwaalt. De logistiek van de achterkant van het huis is altijd erg problematisch geweest. Op verschillende plekken is er achterstallig onderhoud en veel asbest. Boijmans heeft geen voorkant en de museumtuin in het museumpark voelt alsof hij aan de achterkant ligt.

Beide vleugels worden nu in hun oorspronkelijke kracht hersteld en met toevoeging van de Mecanoo-vleugel wordt het Museum Boijmans Van Beuningen omgetoverd tot een prachtig helder complex met een goede logistiek voor zowel de bezoekers als de achtergevel. Ook de museumtuin ondergaat een metamorfose.

De monumentale panden worden in oude luister hersteld. De focus ligt op een betere museumbeleving, een verbinding tussen het museum, museumpark en de stad Rotterdam, en op de restauratie en duurzaamheid van het monumentale gebouw.

Mecanoo architecten is als architect aangesloten bij het project. Adviseur bouwfysica is Deerns  i.c.m. ZRi.

De daadwerkelijke renovatie is gestart in 2022. Het vernieuwde museum zal naar verwachting in 2026 weer opengaan.

(bron: www.mecanoo.nl)