Museum Voorlinden


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Caldic Collectie B.V.

Architect:

Kraaijvanger Architecten

Hoofdaannemer:

Dura Vermeer Bouw (bouwkuip) / De Nijs (kelder) / Cordeel Nederland (bovenbouw)

Installatie adviseur:

Arup

Bouwmanagement:

Caldic Collectie B.V.

Bouwfysica:

Arup

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2016

Omvang:

7000 m2 BVO

Locatie:

Wassenaar

Beeldmateriaal:

Museum Voorlinden, Wassenaar [foto's: Pietro Savorelli] en Pieters Bouwtechniek

Op landgoed Voorlinden te Wassenaar, tegen de duinen aan, is een nieuw museum gerealiseerd. In het museum wordt onder meer de Caldic Collectie tentoongesteld, de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland.

De opzet van het museum is zo gekozen dat de kunst tegelijk ervaren kan worden met de omliggende natuur. Zodoende bestaat de gevel van het museum voor een groot deel uit glazen puien met een hoogte tot 6 meter. In deze glazen gevels bevinden zich zeer slanke dragende stalen kolommen.

Een groot deel van de museumzalen heeft een glazen dak, zodat de kunst bekeken kan worden bij natuurlijk licht. Om direct zonlicht te vermijden, bevindt zich circa 2 meter boven het glazen dak het ‘zonnedak’ welke aan alle kanten over het museum uitkraagt. Dit dak bestaat uit staalprofielen met aluminium panelen met ronde gaten. Het glazen dak hangt plaatselijk aan dit zonnedak om een overspanning van 24 meter mogelijk te maken. 'Deze dakconstructie zorgt voor een schitterend licht in de zalen' (Bernard Hulsman in het NRC).

De museale ruimtes bevinden zich hoofdzakelijk op de begane grond met een afmeting van ca. 52m bij 115m. Boven de museale ruimtes op de begane grond bevinden zich enkele tussenvloeren, waarvan een deel aan het dak opgehangen is, om extra kolommen op de begane grond te vermijden. De draagconstructie van de bovenbouw bestaat volledig uit staal. De kolommen zijn ingeklemd in de breedplaatvloer, zodat er geen stabiliteitswanden nodig zijn en het museum volledig vrij indeelbaar blijft.

Onder een deel van het gebouw bevindt zich een diepe kelder, grotendeels bestemd voor installaties.

Meer informatie over Museum Voorlinden.

Museum Voorlinden plaatste onlangs een Sneak Preview van het museum op internet. 

Museum Voorlinden from Museum Voorlinden on Vimeo.