Nautisch Centrum Scheveningen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Fortis Ontwikkeling, Malherbe de Juvigny Vastgoed, Meeuwisse Beheer

Architect:

KOW

Installatie adviseur:

Valstar Simonis

Hoofdaannemer:

Dura Vermeer Bouw Leidschendam

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2010

Omvang:

32000 m2 BVO

Locatie:

Scheveningen

Het Nautisch Centrum is gelegen aan de 2e binnenhaven van Scheveningen en kan worden gezien als het centrum van alle jachthavenactiviteiten. De appartementen van het gebouw, bieden afwisselend zicht op de jachthaven en op zee. De commerciële ruimten van het gebouw zullen zoveel mogelijk havengebonden functies hebben. Door het Nautisch Centrum is er een aantrekkelijke kadefunctie aan deze zijde van de haven gecreëerd op de plaats waar vroeger havengebonden industrie was gelegen.

Het L-vormige gebouw bestaat uit 3 bouwdelen. Het bouwdeel op de kop herbergt de commerciële functies en is opgebouwd uit stalen hoedliggers en kanaalplaten op de verdiepingen en stalen liggers en stalen dakplaten op het dak. Beide bouwdelen aan de lange zijde herbergen de appartementen en zijn opgebouwd uit in getunnelde betonnen wanden en betonnen vloeren. Onder de commerciële ruimten en appartementen bevindt zich een gezamenlijke parkeergarage. In de gezamenlijke parkeergarage is een kolommen en balken structuur gebruikt om het gebouw te ondersteunen en toch zoveel mogelijk open ruimte te handhaven.

Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de getunnelde wanden en vloer van de appartementen. De vloeren zijn bijzonder door de grote overspanning van 7,8m in combinatie met de afmetingen van de betonnen balkons van 7,8m x 2,0m.