Raqtan


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Raqtan Industries

Architect:

Rempt van der Donk Architecten BNA

Installatie adviseur:

Boink adviseurs voor de technische installaties

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2020

Omvang:

16400 m2 BVO

Locatie:

Dammam

In Second Industrial City in Dammam Saoedi-Arabië is een nieuwe hoofdvestiging en productiefaciliteit verrezen voor de firma Raqtan. Het ontwerp is van Rempt van der Donk Architecten. 

Raqtan is een Saoedisch familiebedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van commerciële restaurantkeukens, met uitgebreide oplossingen voor de foodservice-industrie. Hun werkgebied is Saoedi Arabië, De Emiraten, Bahrain, Oman en Koeweit. Raqtan heeft nevenvestigingen in Riyadh, Jeddah en Dubai. In Riyadh hebben zij de grootste keuken ter wereld gemaakt waar 80.000 maaltijden per dag worden geserveerd. Het nieuwe gebouw bestaat uit een hoofdkantoor, een showroom, een productiehal, een magazijn en een parkeergarage.

De hoofddraagstructuur van het kantoorgedeelte, de showroom en de parkeergarage is een betonconstructie met in het werk voorgespannen vloeren (VMA) en een vakwerkconstructie in staal rond de patio. De dakconstructie van de productiehal en het warehouse bestaat uit raatliggers, zowel voor de hoofdspanten als voor de gordingen. Ter plaatse van de Chemical Storage is geperforeerd staal in de gevel toegepast in de vorm en de kleur van de gevelpanelen van de productiehal om een continu gevelbeeld van deze hal te bewerkstelligen.

De volledige gevel van kantoor, showroom en parkeergarage is voorzien van een dubbele gevel van strekmetaal (Metadecor), gemonteerd op een zelfstandige stalen constructie. Gedeeltelijk om de zonbelasting te verminderen, maar ook om het uiterlijk van het gebouw te voorzien van een huid. De glaspuien van het kantoor en de showroom lopen van vloer tot plafond. De hoeken van het gebouw zijn rond om het gevoel van een huid te versterken.

Doordat er veel functies in één bouwmassa zijn ondergebracht heeft het project een interessante doorsnede met verschillende verdiepingshoogten. Zo is de parkeergarage 3 meter hoog, zijn de kantoren 4 meter hoog en er is een showroom van 10 meter hoog. Aan de buitenzijde van het gebouw zijn de verschillende functies door het ontwerp van de gevel, niet af te lezen.

De patio van 20x20 m. is overdekt met een strekmetalen beplating en wordt ondersteund door een middensteunpunt in de vorm van een boom.

Op het gebied van duurzaamheid en energieconsumptie is dit gebouw volstrekt uniek in de regio. Het heeft de A+++ classificering. Energie wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van de productiehal en het warehouse. In de nacht wordt koele buitenlucht gebruikt om warmtepompen aan te sturen die het water in de watertank van de sprinklerinstallatie naar een temperatuur van 19 graden Celsius brengen. Overdag wordt de koelte van dit water gebruikt om het kantoor en de productiehal te koelen. De sprinklertank is gesitueerd onder de hellingbaan van de parkeergarage in de kelder.