Sint Henricusschool


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting KBA Amsterdam

Architect:

Berger Barnett

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2018

Oorspronkelijk bouwjaar:

1960

Omvang:

4400 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Leonard Fäustle

Dit project betreft de renovatie en uitbreiding van de scholen die deel uitmaken van het Catherina Complex - een gemeentelijk monument. Het complex met twee scholen en een kerk is tussen 1953 en 1960 ontworpen en gebouwd door Evers en Sarlemijn.

In opdracht van het schoolbestuur is een renovatieplan opgesteld waarbij én het oorspronkelijke karakter van het gebouw wordt hersteld én een modern schoolgebouw wordt gerealiseerd. 

De school verandert van lesgeven in een klaslokaal, naar een instructie voor een kleine groep. Dit vereist een radicale aanpassing aan een gebouw dat erg klassikaal ingericht is in zijn ontwerp. Het is een uitdaging om het complex opnieuw in te delen om aan de behoeften van een school voor de 21e eeuw te voldoen, terwijl je probeert belangrijke kwaliteiten uit de oorspronkelijke architectuur te behouden.

Het is prachtig geworden. Een combinatie van monumentale en nieuwe elementen. De school zit nu in een modern, transparant gebouw dat past bij het geven van unitonderwijs. Het team werkt er enthousiast aan om in deze omgeving het unitonderwijs stap voor stap uit te bouwen. De Henricus kan weer jaren vooruit in dit gebouw met een geslaagde combinatie van oud en nieuw.