Stadshoutpaviljoen Amstelpark


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Architect:

Florian Eckardt

Hoofdaannemer:

Stadshout Amsterdam

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2015

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

John Lewis Marshall Architectural Photography en Pieters

In het Amstelpark realiseert de Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid het Stadshoutpaviljoen van hout van lokale bomen en arbeid van lokale mensen. Florian Eckardt is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp, Pieters Bouwtechniek heeft de constructie ontworpen.

Het paviljoen staat op een lichte open plek midden in het park bij een bestaande vijver en wordt gebruikt als overkapping voor allerlei activiteiten. Amsterdamse iepenstammen vormden het uitgangspunt voor het paviljoen.Het hout is op maat gezaagd en zo nodig constructief getoetst op mogelijkheden. De bomen gaan zo het park weer in. De overkapping van het vrijstaande paviljoen is een zeshoek die zich in principe naar alle kanten richt. Het bestaat uit drie uit grote vlakken, als bloembladeren. De dakbalken en kolommen zijn uitgevoerd als doorgaande elementen die in verschillende richtingen overspannen en zo bijdragen aan het ruimtelijk effect van alzijdigheid en veranderende richtingen.

Het werken met 'vers' hout zorgde voor een extra uitdaging voor de constructie. Je kunt bijvoorbeeld geen knik maken in de boomstammen zoals bij gelamineerde liggers. Pieters Bouwtechniek heeft speciale verbindingen bedacht om de gewenste hoeken te realiseren. Omdat vers hout nog 10% kan krimpen is er extra aandacht geschonken aan de verbindingen. De stabiliteit is gewaarborgd doordat de V-kolommen met de buigliggers drie halfspanten vormen. De kolomvoet is schuin naar buiten geplaatst. Dit beperkt de horizontale verplaatsing van het paviljoen.