Victor J. Koningsbergergebouw


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Universiteit Utrecht

Architect:

Ector Hoogstad Architecten

Installatie adviseur:

Valstar Simonis

Bouwmanagement:

Züblin/Cofely

Bouwfysica:

Cauberg Huygen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2015

Omvang:

17000 m2 BVO

Locatie:

Utrecht

Beeldmateriaal:

o.a. Luuk Kramer

Op de universiteitscampus de Uithof in Utrecht is een nieuw onderwijsgebouw gerealiseerd bestaande uit studielandschappen, horeca, collegezalen, ruimte voor studieverenigingen en practicum- en labruimten. Het project maakt deel uit van de zogeheten Noordwestcluster dat onder regie van stedenbouwkundige Art Zaaijer en OMA, een grote transformatie ondergaat.

De renovatie van het naast gelegen gebouw, het Minnaertgebouw, een ontwerp van Neutelings Rietdijk, maakt onderdeel uit van de opgave. Beide gebouwen zijn met een doorgaand verkeerscircuit met elkaar verbonden zodat een geïntegreerd gebouwcomplex is ontstaan, met daarin een waaier aan sferen en faciliteiten.

De nieuwbouw bestaat uit een achtlaagse hoektoren en een verbindend bouwdeel, de loop, die de hoektoren, het Minnaertgebouw en het Buys Ballotgebouw aan elkaar koppelt door middel van een doorgaande verkeersroute rondom een groene patio. Helderheid, lichtheid en eenvoud zijn de centrale thema's in het ontwerp. Het nieuwe gebouw heeft een duurzaamheidpercentage van 66%, wat afgerond drie sterren oplevert volgens de BREEAM-methode.

Om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden kent het gebouw een hoge mate van prefabricatie. De laboratoriumvloeren zijn custom made voorgespannen ribcassettevloeren met geïntegreerde installaties en betonkernactivering.