Westlandgracht Smartlofts


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Open Development

Architect:

space&matter

Hoofdaannemer:

Vink Bouw Nieuwkoop B.V.

Installatie adviseur:

Fore installatie adviseurs B.V.

Bouwfysica:

LBP SIGHT

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

space&matter

Aan de Westlandgracht aan de zuidwestkant van Amsterdam wordt een nieuw woongebouw gerealiseerd met ruim dertig Smartlofts. Het woongebouw is onderdeel van een cluster van drie gemeenschappelijke gebouwen. Het perceel werd aangeboden als een pilot project van de gemeente. In deze pilot werden de ontwikkelende partijen en de bouwgroepen betrokken bij het volledige traject van het ontwerpen van het stedenbouwkundig plan, het bouwen en de openbare ruimte. Het gebouw telt acht verdiepingen en herbergt 30 appartementen van 9 verschillende afmetingen en lay-outs. De twee penthouses hebben een groot terras en geven een prachtig uitzicht over Amsterdam. Daarnaast is er in het gebouw een logiesverblijf met een huiskamer. Een ruimte om familie, vrienden, collega’s en buren te ontvangen.

Het gebouw bestaat uit een betonnen in het werk gestorte constructie in de kelder en op het begane grond niveau. Voor de overige verdiepingen bestaat de  constructie uit een combinatie van prefab beton (gevels) en in het werk gestort beton. De bovenliggende penthouses zijn opgebouwd uit een stalen constructie.

Het ontwerpt van de Smartlofts is stevig en transparant tegelijk. Baksteen, betonlook, grote raampartijen en balkons zorgen voor een moderne stedelijke uitstraling. In de kelder zijn de parkeerplaatsen en het grootste gedeelte van de beringen gelegen. De appartementen hebben een vrije plafondhoogte van 3,0 meter en een groot balkon met geïntegreerde plantenbakken.