4 Pieters projecten genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2021, de Amsterdam Architectuur prijs

16 maart 2021

Drie Pieters projecten zijn genomineerd voor de Amsterdam Architectuur prijs, de Gouden A.A.P. 2021:

Over Amsterdamse Architectuur Prijs
Met de jaarlijkse Amsterdamse Architectuur Prijs vestigt Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) de aandacht op het beste deel van de bouwproductie in de stad en wil het het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren. De Gouden A.A.P. 2021 wordt uitgereikt aan de architect én opdrachtgever van het gebouw dat volgens een vak- en een publieksjury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2020 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd.

Van der Valk Hotel Zuidas
Aan de oostkant van het zakelijk district van Amsterdam, de ‘Zuidas’ is een nieuw Van der Valk hotel gebouwd. Het gebouw is ca. 55 meter hoog en biedt ruimte aan 240 hotelkamers, restaurants, congresfaciliteiten en een spa en wellnessruimte. Daarnaast zijn er vier bovengrondse parkeerlagen met in totaal 143 parkeerplaatsen. De plot van het hotel heeft een driehoekige basis, met naar boven toe inhammen. Het gebouw voldoet aan de BREEAM OUTSTANDING eisen en verkrijgt daarmee het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat.

Top-Up
Bovenop een oude betonnen kabelhaspel aan het Johan van Hasseltkanaal in Buiksloterham verrijst Top-Up. Het gebouw telt in totaal 28 woon-werklofts en bestaat uit zeven verdiepingen. Binnen is er een vrije hoogte van 3 meter. Het gebouw heeft  verdiepingshoge ramen en de plafonds zijn van hout.

De constructie bestaat uit een betonnen kern met betonnen vloeren die gedragen worden door massief houten kolommen. De houten draagstructuur blijft zichtbaar.

Transformatie Vossius Gymnasium
Het Vossius Gymnasium is een school voor totaal 832 leerlingen gehuisvest in een monumentaal schoolgebouw (groot ca. 6.700 m2 bvo) aan de Messchaertstraat 1 te Amsterdam.  Het Vossius Gymnasium had behoefte aan uitbreiding van de lesfaciliteiten en daarnaast had de gemeente Amsterdam in deze omgeving behoefte aan sportfaciliteiten (voor het verenigingsleven in de avonden en weekenden). Deze gezamenlijke behoeften hebben ertoe geleid dat het schoolbestuur consensus heeft bereikt met de gemeente Amsterdam om twee nieuwe gymzalen (met vrije hoogte 7 meter!) met bijbehorende ruimten in de binnentuin ondergronds te realiseren.

Breehorn
De drie gebouwen van Breehorn vernieuwen de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord met een sociaal woonprogramma met een hoge energieprestatie en een stijlvolle, voorname straatwand. Het ensemble van Breehorn bestaat uit drie gebouwen: De Dammer, De Schaker en De Noordkop. Het is voor twee verschillende opdrachtgevers ontworpen en door twee verschillende aannemers gerealiseerd. In alle gebouwen bevinden zich hoge vides in de entreehallen en daarachter compacte driekamerwoningen voor startende gezinnen tot zeskamerwoningen in maisonnettes op de begane grond voor grotere gezinnen. Van in totaal 290 woningen is ruim 80 procent sociale huur, de rest is middeldure huur.

Het geheel is zeer duurzaam dankzij zonnepanelen op het dak – waarvan de energie direct naar de huurders gaat – driedubbel glas, de meest krachtige isolatie op de markt en hoge luchtdichtheid. De gebouwen bestaan telkens uit drie volumes met verschillende hoogtes die per project een karaktervolle eenheid vormen.

Uitreiking
De uitreiking van de Gouden A.A.P. 2021 wordt online uitgezonden vanuit het Trippenhuiscomplex, de winnaar van vorig jaar, op vrijdag 28 mei 2021 om 16.00 uur.

Van der Valk hotel Zuidas | Beeldmateriaal: Wiel Arets Architects, Amsterdam
Vossius Lyceum | Beeldmateriaal: K_Dekker bouw & infra b.v.
Top-Up | Beeldmateriaal: Isabel Nabuurs Fotografie


Terug naar het nieuwsoverzicht