Aardbevingsbestendige spiraaltrap


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Hoofdconstructeur: Ingenieursbureau Wassenaar B.V. Constructieadviseur spiraaltrap: Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

PTCG B.V. (samenwerking tussen het UMCG en Proton International)

Architect:

AAS

Hoofdaannemer:

Visser & Smit Bouw

Bouwkundig adviseur:

Van Der Plas B.V.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Locatie:

Groningen

Beeldmateriaal:

Hi-Con. Foto's uitvoering: Pieters Bouwtechniek

Het UMC Groningen is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat protonentherapie gaat aanbieden. Dit is een nieuwe bestralingstechniek tegen kanker waarbij de stralingsdosis zeer nauwkeurig kan worden toegediend aan de tumor. Voor het nieuwe centrum heeft AAS de vormgeving van het rechthoekige gebouw ontworpen zodat het volledig is afgestemd op de zeer specifieke vereisten van dit behandelproces.

Het centrum van ca. 50 x 50m heeft twee bouwdelen: een behandeldeel en een kliniekdeel. In het behandeldeel worden de patiënten daadwerkelijk bestraald met protonen. Om straling af te schermen naar andere ruimten (zowel binnen als buiten het gebouw), zijn voor de vloeren en daken dikke massieve betonconstructies (2 tot 4 meter dik) toegepast. De kliniek is gesitueerd vóór het behandeldeel en is twee verdiepingen hoog.

Het grootste deel van de begane grond van het complex wordt ingenomen door de protonen-apparatuur en de beschermende constructies. De kliniek bevindt zich op de eerste verdieping. Daarom is voor het entreegebied een majestueuze spiraaltrap ontworpen die bezoekers als het ware naar de eerste verdieping trekt.

De trap heeft een straal van 2,4m en wordt gedragen door de borstwering aan de binnenzijde. De treden verlopen in dikte en zijn aan de uiteinden slechts 60mm dik. Hoewel de trap heel slank en sierlijk is moet deze ook robuust genoeg zijn om een aardbeving te kunnen weerstaan. Daarom is de trap uitgevoerd in het materiaal Compact Reinforced Composite (CRCi2) van Hi-Con. Dit is een vezelversterkt high performance concrete dat zeer taai en sterk is en daardoor heel erg geschikt voor slanke constructies met hoge belastingen.

De trap is geprefabriceerd in vijf delen die in het werk met JointCast, een speciaal type ultra hogesterktebeton voor zeer kleine natte verbindingen, aan elkaar zijn gestort.

Het ontwerp voor de spiraaltrap is gemaakt door Pieters Bouwtechniek Delft in samenwerking met Hi-Con Nederland en Hi-Con Denemarken. Hi-Con Nederland is ook de leverancier van het UHSB materiaal.