Baken Trinitas College


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Almere

Architect:

SP Architecten, Waddinxveen

Installatie adviseur:

Kontek Engineering

Bouwmanagement:

Gemeente Almere

Hoofdaannemer:

TBI de Vries, Emmeloord

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2006

Omvang:

8835 m2 BVO

Locatie:

Almere

Het Baken Trinitas College project is een 3-laags gebouw ontworpen voor 2 verschillende onderwijsinstellingen met daarom een extra buiten entree voor de verdieping zodat beide instellingen zonder elkaar te storen het gebouw kunnen gebruiken. Het betreft een school voor 800 leerlingen. De verdiepingen zijn in twee delen gesplitst om afdelingen afzonderlijk te kunnen huisvesten.

Het project bevat een sportgebouw met hierin opgenomen drie gymzalen met bijbehorende kleed- en wasruimten. Verder zijn in het project buiten- binnen en denksportvoorzieningen gerealiseerd alsmede huisvesting voor de biljartvereniging met wedstrijdzaal.

Om de aula kolomvrij te maken zijn vier kolommen op de begane grond van ca 1,5m aan de buitenzijde geplaatst. Dit heeft tot gevolg dat de balk die daar overheen ligt circa 10cm onder het verlaagde plafond uitsteekt. Om voldoende aulahoogte te creëren is de verdiepingshoogte van de eerste verdieping 30cm omhoog gegaan. Van binnenuit geeft dit een verdiepte aula. Van buiten ligt alleen de aula op straat niveau en is de rest verhoogd.

Het centrale trappenhuis is gedilateerd tussen de leshuizen komen te liggen. Er zijn niet voldoende stabiliteitswanden aanwezig, dit wordt opgelost door in de hoeken geschoorde betonkolommen toe te passen. Op de begane grond komt vanuit esthetische overwegingen de draagconstructie buiten de gevel te staan, dit verdiende extra aandacht bij de uitvoering.

Het denksportcentrum is uitgevoerd met 500mm hoge gelamineerde houten liggers. Hier zit geen verlaagd plafond onder. Luchtkanalen en leidingen zijn zichtbaar en gaan door de liggers heen. Het platte dak is voorzien van gasbeton, op de gymlokalen en kleedaccommodaties bevindt zich het gekromde stalen dak.

De hoofdliggers van de dakconstructie van de denksportzaal zijn gelamineerde houten liggers. Er is gebruik gemaakt van grote overspanning teneinde kolomvrije ruimtes te creeëren. De school heeft een vrije indeelbaarheid. Het gebouw bevat geen dragende wanden. Stabiliteitselementen zijn esthetisch vormgegeven en in het zicht geplaatst. De tweede hoofdentree is te bereiken middels een stalen loopbrug.