Baljuwstraat


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Woonstichting Den Helder

Architect:

Kokon architectuur & stedenbouw B.V.

Hoofdaannemer:

Aannemingsbedrijf Dozy

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Locatie:

Den Helder

Beeldmateriaal:

Gerda van Ekris

In het proces van het grootschalig renoveren van meerdere galerijflats is de tweede flat in de wijk De Schooten, de Baljuwstraat, gerenoveerd/getransformeerd. De typische jarenzeventigflats in Den Helder worden ieder met een eigen stijl opgewaardeerd om ieder een eigen karakter te krijgen. Het nu eentonige, massieve en horizontale karakter van de flats wordt aangepakt. Naast het vergroten van de balkons en het ‘up to date’ maken van de woningen is er voor gekozen om de flats zo aan te pakken dat ze haast niet herkenbaar zijn als galerijflats.

Uiteraard is verduurzamen van de woningen een hoofdprioriteit, maar in het kader van levensduurverlenging worden daarnaast ook balkons vergroot, privacyschermen, balkon- en galerijhekken vernieuwd. Dit alles wordt geïntegreerd in verticaal georiënteerde betonnen kaders. Hierdoor wordt de schaal van het complex aangenamer en de monotonie en anonimiteit van de oorspronkelijke gevels voorgoed teniet gedaan, de individuele woning afleesbaar in de gevel. De appartementen én de omgeving worden hierdoor aantrekkelijker voor bewoners en omwonenden.

De galerijflats hebben een mediterrane look gekregen. Als inspiratie dienen de papyruszuilen in de Luxortempel, gelegen in Egypte. Zo zijn de sierkaders voorzien van schuine vlakken en inkassingen. In deze inkassingen zijn o.a. blauwe tegels in aangebracht. Bovenop de sierkaders zijn ronde dakranden geplaatst. Die ook voorzien zijn van inkasssingen. Deze zullen in een bruine kleur worden gekiemd.

Pieters Bouwtechniek heeft de betonnen kaders ontworpen met lichte 6cm dunne Hi-Con balkons en balustrades van ultra hoge sterkte beton. De betonnen kaders zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen. In totaal worden er 734 elementen toegepast bestaande uit 253 verschillende types. Door eerdere ervaring met het Heilig Harn konden er goede maattoleranties worden opgenomen in de verbindingen tussen de bestaande flats en de betonnen prefab elementen. Dit resulteerde in een snelle opbouwmethode waardoor de elementen als lego blokken geplaatst konden worden.

Aannemersbedrijf Dozy maakte onderstaand filmpje van het project.