Gemeentehuis Texel


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Texel

Architect:

Alberts, Van Huut & Partners

Hoofdaannemer:

Bouwgroep Dijkstra Draisma

Installatie adviseur:

Peter Prins

Bouwmanagement:

ABC Management Groep

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2007 - 2010

Omvang:

4500 m2 BVO

Locatie:

Den Burg

Het nieuwe gemeentehuis in Den Burg heeft als basis de vorm van een hoefijzer. Het hart van het gebouw heeft twee verdiepingen, de twee "vleugels" betaan uit een verdieping. Bijzonder aan het project is de toepassing van materialen van het eiland, bijvoorbeeld schapenwol.

De hoofddraagconstructie van het hart van het gebouw is als volgt opgebouwd. Er is een fundering op staal toegepast, bij  hoge kolombelastingen zijn poeren aangebracht. De begane grondvloer bestaat uit een geisoleerde kanaalplaat met een dikte van 200mm, afgewerkt met een 50mm dikke constructieve druklaag. De verdiepingsvloeren en de dakvloer zijn uitgevoerd in een slanke, in het werkgestorte, betonvloer. De wanden zijn van kalkzandsteen.

De fundering van de vleugels is hetzelfde opgebouwd als het hart van het gebouw. Vanwege de wens een vrije gevelindeling te hebben, is er gekozen voor een randbalk over de kolommen in de gevels. De verdiepingsvloer is ontworpen als een breedplaatvloer, de balken zijn in het werk gestort. Tijdens de uitvoering heeft de aannemer ervoor gekozen deze uit te voeren als prefab. De dakvloer is een klimaatvloer, deze wordt opgevangen door een stalenframe die op alle assen aanwezig zijn.

De stabiliteit van het gebouw wordt verzorgd door drie stabiliteitskernen die in het gebouw aanwezig zijn voor het verticale transport. Elke vleugel en de kern hebben ieder een aparte stabiliteitskern.