Datacenter EQ - AM3


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Corsmit

Opdrachtgever:

Equinix

Architect:

Benthem Crouwel

Hoofdaannemer:

Unica - Dura Vermeer

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Installatie adviseur:

Haskoning

Bouwmanagement:

Haskoning

Bouwfysica:

Haskoning

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2012

Omvang:

17500 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Het complex bestaat uit een kantoor- en een datagebouw. Het ligt afgelegen aan de meest oostelijke rand van het Science Park. Wegens veiligheidsaspecten liggen de gebouwen op een betonnen platform dat is omringd door water.

Het datacenter is een stalen gebouw met grote vrije overspanningen en hoge vrije ruimtes. De vrije overspanningen zijn gerealiseerd d.m.v. kanaalplaatvloeren met druklaag. De stabiliteit van het gebouw wordt gewaarborgd door stalen windverbanden in combinatie met betonnen wanden.

Het kantoor heeft ter plaatse van de entree een groot atrium, achter een drie verdiepingen hoge glazen pui. De pui wordt gesteund door slanke dragende stalen kolommen. Verder is het kantoor opgebouwd uit prefab wanden, kanaalplaatvloeren en geïntegreerde liggers. De stabiliteit wordt gehaald uit de kernen en de gevels. Het kantoor staat op een half verdiepte parkeerkelder.

AM3 heeft vele prijzen gewonnen voor de innovatieve en duurzame toepassing ondergrondse ‘Aquifer Thermal Energy Storage’, in plaats van mechanische koeling. Hierdoor kan warmte die wordt gegenereerd in het datacenter gebruikt worden om gebouwen in de buurt te verwarmen. Deze en andere duurzame technologieën van de datacenters in Amsterdam helpen klanten van het Datacenter om grote energiebesparingen en reducties in CO2 uitstoot te realiseren.

Pieters Bouwtechniek is coördinerend constructeur. Pieters Bouwkunde verzorgde de bouwkundige uitwerking.