Zwemcentrum De Welle


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Smallingerland

Architect:

Hooper Architects

Hoofdaannemer:

Bouwgroep Dijkstra Draisma

Installatie adviseur:

bbp advies B.V.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2021 - 2024

Omvang:

7500 m2 BVO

Locatie:

Drachten

Beeldmateriaal:

Hooper Architects

Het zwemcentrum De Welle wordt een beeldbepalend gebouw in de omgeving van de Sportlaan en wordt opgetrokken uit duurzame materialen. Het gebouw zal gekenmerkt worden door een groene identiteit en energiezuinigheid.

Het zwemcentrum gaat plaats bieden aan verschillende sport- en recreatiemogelijkheden. Zo komt er onder andere een 50-meterbad voor topsport, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma met een recreatiebad, kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark.

Het nieuwe zwemcentrum zal een belangrijke rol spelen in het sport- en recreatieaanbod van Smallingerland en omgeving.

Het nieuwe zwemcentrum De Welle in Drachten wordt niet alleen duurzaam met een groene identiteit, maar krijgt ook een sterke hoofdvorm. Daarom wordt een groot dak over de verschillende zwemruimtes heen geplaatst, dat contrasteert met de rest van de gevels. Het dak volgt de logica van de houten constructie en bepaalt de uitstraling van het gebouw. Vanaf het entreeplein vallen de dakrand en de kolommen op. De overige materialen, zoals de groene gevels en de reflecterende glazen gevels, vallen weg in de omgeving. Het recreatiebad straalt vooral dynamiek uit, het wedstrijdbad heeft een topsport uitstraling, terwijl het doelgroepenbad focust op leren en spelen in een meer afgeschermde omgeving.

De verwachting is dat het zwembad in het voorjaar van 2024 in gebruik genomen kan worden.