Balkonrenovatie Nachtegaalflat


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek (balkons)

Opdrachtgever:

VvE Nachtegaallaan 45-131

Hoofdaannemer:

Bomar / Renovum

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2015

Locatie:

Katwijk

De bewoners van de Nachtegaalflat in Katwijk hadden zeer kleine balkons die verscholen zaten achter een gemetselde borstwering. Door de borstwering te verwijderen en een licht gewicht balkon toe te passen was het mogelijk de bewoners ruim 3 m2 meer balkonoppervlak te geven.

De bestaande betonbalk waar de borstwering op rustte had maar een zeer beperkte capaciteit. Daarom is het gewicht van het nieuwe balkon geminimaliseerd door een balkon van 6cm UHSB toe te passen. De beperkte wapening in de betonbalk was echter nog steeds te licht om de belasting uit het grotere balkon te kunnen dragen. Het balkon is daarom voorzien van een rib die de belasting dichter naar de opleggingen overdraagt. De rib sluit ook gelijk de aansluiting met bestaand mooi af voor vervuiling.

De balkons konden met dit systeem binnen één dag met hekwerk en al worden aanbracht. De bewoners konden zelf kiezen of ze wel of niet een balkonuitbreiding wensten. Nadat de balkons waren aangebracht was men zo enthousiast dat meer bewoners een balkon wensten.

Voor meer informatie over balkonuitbreidingen zie: www.balkonbreed.nl