Begraafplaats Heidehof


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Apeldoorn MMO

Architect:

Morika Kira

Installatie adviseur:

Installatieadviesbureau Galjema

Bouwmanagement:

Gemeente Apeldoorn MMO

Hoofdaannemer:

Aannemersbedrijf Linthorst

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2008

Omvang:

300 m2 BVO

Locatie:

Ugchelen

Heidehof is een bezoekerspaviljoen naar ontwerp van Moriko Kira Architecten. Het staat op de begraafplaats in Ughelen, op de grens van het oude gedeelte van de begraafplaats en het nieuwere gedeelte. Het paviljoen is vooral bedoeld voor bezoekers van de begraafplaats, die na een bezoek aan het graf van hun dierbaren behoefte hebben aan een verstilde plek. Daarnaast kunnen bezoekers van een plechtigheid na afloop van de bijeenkomst naar het paviljoen om na te praten.

Het beperkte programma van eisen levert volgens de architecte een simpel gebouw op:

"Een dak is het belangrijkste, maar ik wilde iets bijzonders maken. Lopen op een begraafplaats is toch iets bijzonders, je denkt na over de basisdingen van het leven. Ik wilde dat een passende plek geven. Je moet je door het gebouw omhelsd weten en een warm gevoel krijgen.”

Het gebouw heeft een barbapapa achtige plattegrond gekregen. De constructie bestaat uit een dubbel koepeldak en een grotendeels transparante gevel. De vorm van het dak is door de architect in een tweetal doorsnedes en een gipsen schaalmodel ontworpen. De hoofdvorm bestaat uit twee boldelen. De boldelen zijn verdraaid ten opzichte van elkaar zodat een open en een gesloten deel ontstaan. Het dakdeel tussen de bollen is daarmee een meervoudig gekromd dakvlak geworden.

Pieters Bouwtechniek heeft op basis van de basisdoorsnedes en het gipsmodel het dak driedimensionaal getekend en uitgewerkt. Met het model is de staalleverancier van de aannemer aangestuurd.

De basisvorm van het dak is uitgevoerd met gekromde stalen liggers die in een drukring met elkaar verbonden zijn. Door een randligger te maken uit een stalen ronde buis, sluiten alle liggers op eenzelfde manier aan op de randligger. Hiermee zijn met één detail alle aansluitingen gedefinieerd.