Brede School Boechorst


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Noordwijk

Architect:

SVP Architecten

Installatie adviseur:

Huisman en Van Muijen, Matthijs Dall

Bouwmanagement:

Hevo

Hoofdaannemer:

BAM Woningbouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2007 - 2011

Omvang:

4100 m2 BVO

Locatie:

Noordwijk

De Brede School staat aan de rand van Boechorst, de nieuwste uitbreidingswijk van Noordwijk, en vormt samen met een naastgelegen appartementenblok een afsluitend ensemble. Het volume van het gebouw loopt trapsgewijs af richting het naastgelegen parklandschap.

Op de bovenste verdieping zijn appartementen gesitueerd, op de verdieping eronder de schoolwoningen. Deze ruimtes zijn de eerste jaren bij de scholen in gebruik als klaslokaal, om vervolgens tot appartement verbouwd te worden. Op de daken, die door de getrapte opbouw ontstaan, worden daktuinen aangelegd voor de kinderen en de bewoners.

De verschillende gebruikers hebben aangegeven wél met elkaar onder één dak te willen, maar in duidelijk van elkaar gescheiden delen. De scholen zijn in twee verdiepingen rondom de centraal gelegen (wijk)voorzieningen gesitueerd. De Montessorischool heeft gekozen voor grote lokalen, terwijl de Daltonschool juist kleinere ruimtes wilde met aangrenzende werkruimtes. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een rustige plek op de kop van het gebouw gekregen.

In de gevel accentueren grote glasvakken het centrale deel. De erachter gelegen trappen laten de dynamiek binnen het gebouw zien. Als volume onderscheidt het gebouw zich duidelijk van zijn omgeving en is het herkenbaar als een gebouw met bijzondere functies. De gevel wordt opgetrokken uit een gemêleerde bruine steen passend bij de rest van de wijk.