Brug Boschpoort


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Maastricht

Architect:

ipv Delft

Hoofdaannemer:

Konstruktiebedrijf Hillebrand

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2007

Locatie:

Maastricht

Voor de Maastrichtse wijk Boschpoort is een voetgangersbrug ontworpen over het voedingskanaal. De gehele watergang moest vrij blijven van steunpunten. 

Het X-vormige steunpunt is direct naast het laaggelegen voetpad geplaatst dat langs het kanaal ligt. Door dit steunpunt schuin te plaatsten wordt de overspanning in twee delen gesplitst: een recht deel (13m) gefixeerd aan het landhoofd en een lang deel (28m) dat bestaat uit een rollend opgelegde vierendeelligger met een lensvorm. Veel aandacht is uitgegaan naar de detaillering. Zo zijn de assen zichtbaar die op de scharnierpunten de verschillende constructieonderdelen bijeen houden.

Voor de hoofdprofielen van de constructie is gekozen voor buisprofielen. De dwarsdragers en wandstaven van de lens zijn kokerprofielen die een kwartslag gedraaid zijn. Verder ligt het troggendek los van zowel hekwerk als randligger, waardoor vuil- en wateropeenhoping worden voorkomen. De hekwerken zijn bewust eenvoudig vormgegeven, om goed aan te sluiten bij het transparante, slanke uiterlijk van de brug. Ze bestaan uit gesneden stalen balusters en spankabels en lopen in een simpelere uitvoering door op de trappen. 

Pieters Bouwtechniek maakte het constructief ontwerp, de hoofdberekeningen en begeleidde de uitvoering van de brug.