De Kus


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

College van B&W Gemeente Apeldoorn

Architect:

Jeroen Henneman

Hoofdaannemer:

Heurkens & van Veluw Metaalindustrie

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2005 - 2006

Locatie:

Apeldoorn

Het nieuwe Stationsplein van Apeldoorn is verrijkt met het beeld de Kus. Dit kunstwerk, een ontwerp van Jeroen Henneman, is gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn en is aangeboden aan Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima ter ere van hun huwelijk. 

De Kus is opgebouwd uit twee silhouetten, van gezichten, die elkaar kussen. Een silhouet begint als 'Naald' vanuit een natuurstenen sokkel, terwijl het andere silhouet zweeft en alleen via de kus aan de andere verbonden is. Jeroen Henneman noemt zijn lineaire beelden 'staande tekeningen', vanuit de ene hoek is de kus zichtbaar en vanuit de andere hoek is de “Naald” en een abstract lijnenspel zichtbaar.

Het beeld is vanaf de sokkel 18 meter hoog. Het onderste silhouet bestaat uit een stalen koker die verloopt van 0,97 x 0,79 meter naar 0,21 x 0,22 meter. Het bovenste silhouet verloopt van 0,30 x 0,22 meter naar 0,21 x 0,22 meter. Het bovenste silhouet kraagt naar twee kanten ca 5,5 meter uit. De kokers zijn opgebouwd uit roestvast stalen platen dik 8 en 6 mm. 

Het kritieke punt van de constructie is de verbinding tussen de twee silhouetten ter plaatse van de neuzen en de monden. Op twee plaatsen zijn ze gekoppeld.  Door deze koppelingen robuust uit te voeren, met lage optredende spanningen, is rekening gehouden met vermoeiing. Toegepast materiaal: RVS-304, Finish 2B door keramisch stralen. De sokkel is uitgevoerd in massief gewapend beton, bekleed met natuursteen. Het beeld is op staal gefundeerd waarbij de afmeting van de sokkel mede bepaald is op basis van het vereiste gewicht bij extreme wind (kantelevenwicht).