De Schreeuw


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stadsdeel Oost / Watergraafsmeer, Amsterdam

Architect:

Jeroen Henneman

Hoofdaannemer:

Heurkens & van Veluw Metaalindustrie

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2007

Locatie:

Amsterdam

In opdracht van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer ontwierp Jeroen Henneman dit beeld ter nagedachtenis aan de moord op Theo van Gogh. Het kunstwerk verbeeld de vrijheid van meningsuiting en het moment van de moord zelf.

Het ontwerp van Jeroen Henneman is helder en krachtig. Het is een profiel van Theo van Gogh. Aan de linkerkant is het profiel schreeuwend achterover gebogen. Aan de rechterkant is het profiel van Theo van Gogh met een gesloten mond voorgesteld. De spanning tussen de schreeuwende en de gesloten mond verbeeldt de complexiteit van het thema dat voor de kunstenaar een belangrijke aanleiding was voor het beeld: de vrijheid van meningsuiting.

Het beeld is 4,6 meter hoog, ca 2,7 meter breed en 0,14 meter diep. De 6 profielen zijn opgebouwd uit roestvast stalen platen dik 5 en 3 mm welke tot kokers gevormd zijn. Toegepast materiaal: RVS-304, Finish 2B door keramisch stralen. Het ontwerp is door de beeldend kunstenaar in een tekenprogramma getekend, waarna met de digitale gegevens de contouren zijn lasergesneden. De platen haaks op de contouren zijn door walsen / veelzetting passend gemaakt. Het beeld is gefundeerd op een evenwichtsfundering, bestaande uit 0,3 meter beton op 0,3 meter polystyreen schuim, met een oppervlakte van 2,5 x 2,5 m2.