De Walvis


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Bicker Vastgoed

Architect:

KAAN Architecten

Hoofdaannemer:

Dura Vermeer

Bouwmanagement:

Aronsohn

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2020

Oorspronkelijk bouwjaar:

1964

Omvang:

10600 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Laurens Kuipers Architectuurfotografie

Kantoorgebouw De Walvis ligt op de Westelijke Eilanden van Amsterdam. Het gebouw heeft het Centraal Station in de nabijheid, een weids uitzicht over het IJ en een levendige omgeving met cafés, restaurants en historische panden. KAAN Architecten heeft in opdracht van de Maarsen Groep een renovatieplan ontwikkeld. Door het gebouw op te waarderen naar hedendaagse kwaliteitseisen (inclusief BREEAM certificering ‘Excellent’) is De Walvis gereed gemaakt voor een duurzame toekomst. Pieters Bouwtechniek was als adviseur constructies betrokken bij de renovatie van het bestaande kantoorgebouw.

Het oorspronkelijke gebouw aan de Grote Bickerstraat is in 1964 ontworpen door architect W.F. Lugthart en heeft een bruto vloeroppervlakte van meer dan 10.000 m².

Het gehele gebouw is gestript tot op het casco waardoor de bestaande kern en puntvormig ondersteunde betonnen vloeren over zijn gebleven. Alle andere elementen zijn grondig aangepakt. Zo kreeg het gebouw een nieuwe gevel en worden alle installaties volledig vernieuwd, waarmee het weer voldoet aan de huidige eisen. Ook het omliggend (parkeer)terrein werd opnieuw ingericht.

In de bestaande vloeren zijn op constructief slimme posities gaten gerealiseerd voor onder andere vides waardoor er geen aanpassingen nodig waren aan de vloeren. Vanuit het ontwerp was er de wens om de bestaande dakvloer als kantoorverdieping te gaan inzetten. Vroeger werden daken berekend met een relatief lage (veranderlijke) belasting terwijl de belasting voor een kantoor veel hoger is. Pieters Bouwtechniek heeft de bestaande wapening opnieuw uitgerekend door middel van een 3D-platenprogramma. Ook de 1e verdieping met de vide is in een 3d proggramma gecontroleerd. Voor de dakvloer is met een belastingvergelijking oud t.o.v. nieuw een onderbouwing geformuleerd zodat een kantoorvloer verantwoord was

Op basis hiervan heeft Pieters voorgesteld om de bestaande afwerkingen op het dak te verwijderen en een nieuwe lichte vloerafwerking toe te passen. Hierdoor kon het bestaande dak zonder constructieve aanpassingen ingezet worden als kantoorverdieping. De stalen optopping is vervolgens zodanig geconstrueerd dat deze op de bestaande kolommen geplaatst is.

Door slim om te gaan met de oorspronkelijk gerekende (veranderlijke) belastingen en tijdelijkheidsfactoren in combinatie met de nieuw te rekenen (veranderlijke) belastingen en tijdelijkheidsfactoren wist Pieters Bouwtechniek te voorkomen dat er aanpassingen nodig waren in de bestaande fundering.