Duikcentrum Scuba Republic


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Scuba Republic

Architect:

BINT architecten

Hoofdaannemer:

Valk Lisserbroek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2010 - 2011

Omvang:

250 m2 BVO

Locatie:

Zandvoort

Een bestaand horecapaviljoen aan de boulevard van Zandvoort is herontwikkeld tot duikresort. Het ontwerp van Michel van den Bogaard is er op gericht het exterieur met minimale ingrepen een hedendaagse uitstraling te geven die past bij de sfeer van het duikcentrum. In het interieur zijn de benodigde functies geïntegreerd tot een eenduidig ontwerp.

Om extra vloeroppervlak te creëren is het volume aan de noordzijde met een stramien uitgebreid, hier bevinden zich de entree, de kleedkamers en het kantoor. De dichte gevelelementen en de kozijnen worden antraciet grijs geschilderd, de dakrand wordt vervangen door hout. Door de hemelwaterafvoeren op de hoeken ook in te pakken met het hout lijkt het of deze ‘kolommen’ het uitkragende dak dragen.

De entree ontsluit de verschillende hoofdfuncties van het duikcentrum; duikshop, kantoor en het duikbad. Het interieur is een combinatie van strakke afgewerkte materialen en ruwe warme materialen. In de kelder zitten de duikshop, opslag, entree leveranciers, toiletten, installaties en de zwembadbak. De opbergruimte is verwerkt in de houten wanden die vrij van vloer en plafond gehouden zijn. In de uitsparingen van de kasten en de plinten onder en boven zijn de lampen verwerkt.

De oriëntatie van het bad en het grote raam richting zee, versterken de relatie tussen het duikbad en de zee. De routing is verdeeld in een ‘droge’ en ‘natte’ route. De ‘droge’ route loopt langs de duikspullen en koelkasten naar het terras. De ‘natte’ route is direct naast het duikbad en heeft een ‘afschot’ richting het water. De ombouw zorgt voor geluidswering naar buiten. Door afronding van alle binnenhoeken van het zwembad ontstaat er een vloeiende routing en lijkt de ruimte optisch groter. Dit effect wordt versterkt door de lichtkoof die direct via spots en indirect via licht op het spanplafond de ruimte verlichten.