Dura Vermeer Inspiration Center (DVIC), De Verbinding


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Dura Vermeer

Architect:

Monk Architecten

Hoofdaannemer:

Dura Vermeer

Brandtechnisch adviseur:

DGMR

Bouwkundig adviseur:

HFB - Rotterdam

Installatie adviseur:

Ingenieursburo Linssen

Bouwmanagement:

Cheese Development

Bouwfysica:

DGMR

BIM coordinatie:

Dura Vermeer

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - 2020

Omvang:

6600 m2 BVO

Locatie:

Utrecht, Leidsche Rijn

Beeldmateriaal:

Dura Vermeer

Het project in Leidsche Rijn 'De Verbinding' betreft de nieuwbouw van een kantoorgebouw met showroom voor de aannemer Dura Vermeer, naar ontwerp van MONK Architecten. Bijzonder aan het gebouw is dat het een showroom heeft voor Dura Vermeer waar gebouwcomponenten zoals keukens, dakkappelen en natte ruimten geshowd kunnen worden. Daarnaast omvat het een kantoorblok dat plaats biedt voor een afdeling van Dura Vermeer, wat tevens bestemd is voor derden. Tussen de showroom en kantoor is een entree gerealiseerd met onder andere een kantine. Op het dak is een vergaderruimte aanwezig. Onder de kantoorruimtes is op maaiveld niveau een parkeerruimte gerealiseerd.

Pieters Bouwtechniek was vanaf tenderfase tot en met de uitvoering de constructie adviseur. De aannemer was tijdens het project zowel de ontwikkelaar als de bouwer, en is inmiddels ook de gebruiker van het complex.

Constructie
Vanuit grote gewenste flexibiliteit is de constructie uitgevoerd met een staalconstructie met grote overspanningen. Hierin zijn in de gedachte van de architect uitkragingen gemaakt in combinatie met verdiepingen die opgehangen zijn aan zware stalen dakliggers. De verspringing in het gevelbeeld is goed zichtbaar.

Vanuit het materiaalgebruik zijn vele bouwmaterialen gebruikt, waardoor het een multidisciplinaire uitvoering was.

De begane grondvloer is een in het werk gestorte betonvloer, wat geschikt is als bijeenkomstruimte voor de showroom. Daarbij kunnen op deze vloer zware installaties en mock-ups geplaatst worden. De verdiepingsvloeren bestaan uit betonnen kanaalplaten met een gewapende druklaag.

Voor de draagconstructie is staal toegepast met prefab betonnen kernen. De gevels zijn opgebouwd als houtskeletbouw wanden met een stalen gevelbeplating. Waar de gevels transparant zijn, zijn grote vliesgevels geplaatst.

Naast de strakke en open uitstraling is het ontwerp volledig afgestemd op duurzaam materiaal- en energiegebruik. Het nieuwe hoofdkantoor heeft het certificaat BREEAM Excellent.