Hyperion Lyceum Amsterdam


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting Voortgezet Onderwijs Amsterdam

Architect:

Ector Hoogstad Architecten

Brandtechnisch adviseur:

DGMR

Installatie adviseur:

Technion/DGMR

Bouwfysica:

DGMR

Hoofdaannemer:

Bouwgroep Dijkstra Draisma

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2018

Omvang:

8900 m2 BVO

Beeldmateriaal:

Petra Appelhof

In het nieuwe schoolgebouw voor het Hyperion Lyceum in Amsterdam is ruimte voor 850 leerlingen en alle medewerkers. Het ontwerp is afkomstig van Ector Hoogstad Architecten uit Rotterdam, die samen met leerlingen en docenten gekomen zijn tot een voorontwerp dat is goedgekeurd door het VovA-bestuur. De school wordt een ongrijpbaar gebouw dat blijvend prikkelt, stimuleert, inspireert en uitdaagt.

Er is een ondergrondse fietsparkeerkelder aangelegd. Het Lyceum heeft twee entrees. Eén ingang is gelegen aan de Badhuiskade en een tweede ingang is gelegen aan de Bercylaan. Het gebouw nodigt uit tot ontmoeten en verbinden. Kleinschaligheid, licht, veiligheid, transparantie, kleur en sfeer zijn de kernwaarden van het ontwerp. De nadruk ligt op verbinding, ontmoeting en het 'familiegevoel'. De centrale open ruimtes vormen het hart van de school, er zijn leerlabs als open leerruimtes en er zijn plekken waar de leerlingen elkaar kunnen treffen.

Het lyceum is uniek door de glijbaan. Op zich niet bijzonder, maar deze glijbaan staat ín de school! Dankzij het meedenken van leerlingen, leraren en ouders wordt het nieuwe Hyperion Lyceum in Amsterdam echt hún gebouw. 

Constructie
Het gebouw bestaat uit 6 bouwlagen en een kelder en het is op prefab betonpalen gefundeerd. De ondergrondse constructie bestaat uit in het werk gestorte fundering, keldervloer en kelderwanden. Boven de kelder wordt het schoolgebouw geplaatst met een structuur van kolommen en bollenplaatvloeren. De kolommen met een h.o.h. afstand van 7,2 m. zijn iets naar binnen gehaald ten opzichte van de gevel om de vloeren overal te laten uitkragen en optimaal gebruik te maken van het vloersysteem. De vloeren zijn niet afgewerkt, maar gevlinderd en voorzien van een transparante coating.

De sporthalvloer bevindt zich op de 4e verdieping en is voorzien van een vloersysteem met SJP-brugliggers. Dit systeem is toegepast om de overspanning van 14,4 m te kunnen maken zodat het centrale atrium kolomvrij kan zijn.

De stabiliteit van het gebouw in de langsrichting wordt verzorgd door betonnen stabiliteitswanden, geplaatst bij de trappenhuizen. In de dwarsrichting zijn stabiliteitsverbanden toegepast in de vorm van stalen kruizen die doorlopen tot de 4e verdieping. De sporthal wordt gestabiliseerd door een vakwerkligger die 2 verdiepingen hoog is.

Ector Hoogstad Architecten liet een video maken over het project. In deze video neemt architect Joost Ector ons mee door het gebouw en hoe dat gematerialiseerd is met dakterrassen van Zoontjens en de spectaculaire glijbaan van IJreka