Inspiratiecentrum Grevelingen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen

Architect:

Architectenbureau Paul de Ruiter

Bouwkundig adviseur:

Architectenbureau Paul de Ruiter

Installatie adviseur:

DWA

Bouwmanagement:

G&A Vastgoed

Bouwfysica:

DWA

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Boogert

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2015

Omvang:

1550 m2 BVO

Locatie:

Ouddorp

Beeldmateriaal:

Architectenbureau Paul de Ruiter

Op de Brouwersdam ter hoogte van de Kabbelaarsbank, tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer ligt het Inspiratiecentrum Grevelingen. In het inspiratiecentrum vinden exposities plaats over de omgeving en de historie. Het ontwerp van het inspiratiecentrum bestaat uit drie volumes, een toren boven twee lagere gebouwdelen. Door de opening onder de toren ontstaat er een doorvoer van licht, lucht en ruimte in het hart van het inspiratiecentrum.

De twee lange lagere gebouwdelen zijn opgebouwd uit stalen portalen. Hierdoor ontstaat een vrij indeelbare, kolomvrije ruimte met een maximale breedte van 15 m voor tentoonstellingen. De gevel is opgebouwd uit houten sandwichelementen bekleed met riet en een grote glazen gevel op beide kopzijden. Het dak is bekleed met mossedum. De staalconstructie van de toren is opgebouwd uit kolommen, liggers en windverbanden. Op het uitkijkplatform konden de windverbanden worden weggelaten door een W-vormige staalconstructie. De toren staat door middel van V-kolommen op de begane grond waardoor het open karakter van de ruimte onder de toren wordt behouden.

Vlak aan zee is het gebouw blootgesteld aan een zeer hoge windbelasting. Door de grote overspanning in combinatie met de hoge windbelasting zijn er zware profielen toegepast, waardoor kolommen en windverbanden in de tentoonstellingsruimte vermeden konden worden. De omlopen in de uitkijktoren halverwege en aan de bovenzijde van de verder open toren functioneren niet alleen als trap/omloop maar hebben ook een constructieve functie. Deze fungeren als horizontale windliggers om de hoge windbelasting op te kunnen nemen.