Kinderboerdeij Engbergen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Oude IJsselstreek

Architect:

rooijakkers+tomesen

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Klanderman, Varsseveld

Installatie adviseur:

Nieman-Valk technisch adviesbureau, Putten

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2012

Omvang:

275 m2 BVO

Locatie:

Oude IJsselstreek

In Engbergen is een nieuw onderkomen gebouwd voor de kinderboerderij. Architectenbureau Rooijakkers+Tomesen kreeg de opdracht om een multifunctioneel gebouw te maken. Het programma vroeg om ruimte voor educatie, dierenverblijven en ondersteunende ruimtes.

Alle functies zijn ondergebracht op een cirkelvormige plattegrond. Het hart van de cirkel is de plaats voor educatie en bijeenkomsten. De ronde vorm maakt een vrije, niet hierarchische indeling mogelijk en is aangepast aan de omgeving.

Het gebouw is gemaakt uit radiaal geordende gelamineerd houten spanten. In het ontwerpproces zijn ook stalen varianten overwogen, maar vanwege de natuurlijke uitstraling is voor een houten constructie gekozen. De extra kwaliteit die hierdoor is gemaakt is budgetneutraal. Het hout van de constructie is consequent doorgevoerd in alle aspecten van het gebouw. De gevel is een open latten structuur. Alle gevelvlakken zijn uitgevoerd als deur, zodat het gebouw van alle kanten is te benaderen.

De vloer is een in het werkgestorte vloer. De goede grondslag maakte het mogelijk om op staal te funderen. De betonconstructie is met extra dekking uitgevoerd vanwege de mest die de aanwezige dieren produceren.