Multifunctioneel gebouw Geldermalsen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Geldermalsen

Architect:

Bonnemayer Architecten

Installatie adviseur:

Technisch Adviesbureau Becks

Bouwfysica:

Adviesbureau Ulehake

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2015

Omvang:

5000 m2 BVO

Locatie:

Geldermalsen

Het multifunctioneel gebouw Geldermalsen is ontworpen door Bonnemayer Architecten. Het project van 5.000 m2 heeft als doel in een gecombineerd gebouw een aantal maatschappelijke instellingen, gezondheidsvoorzieningen en cultureel vermaak onder te brengen.

Maar liefst tweeëntwintig vaste gebruikers bieden in dit gebouw gezamenlijk een uitgebreid dienstenpakket aan waaronder de bibliotheek, theater, kinderopvang, RTV-Betuwe, speel-o-theek, Stichting Welzijn Geldermalsen, consultatiebureau, Vrouwen Ontmoeting Centrum en Zorgcentra Rivierenland.

De tweelaagse zorgfunctie, de bibliotheek en de eenlaagse theaterzaal zijn onder één dak samengevoegd. Tussen de functiegroepen ontstaan patioruimtes. Voor de geluidsisolatie is de theaterzaal door middel van een doos-in-doos-constructie ontkoppeld van de overige gebruiksfuncties.

Het project is opgebouwd uit een raster van 3,60m x 3,60m met een totale afmeting van ca. 85m x 45m. De globale opbouw is een kolommen-balkenstructuur van staal met voorgespannen kanaalplaten inclusief druklaag als vloer en daksysteem. De stabiliteit van de bouwdelen wordt verzorgd door wandschijven, kernen en windverbanden. Alle bouwdelen hebben hun eigen stabiliteitsvoorzieningen, los van elkaar. Op de eerste verdieping verbindt een loopbrug het zorgcluster met de bibliotheek. Hiervoor adviseerde Pieters Bouwtechniek een staalconstructie aanpendelend aan beide gebouwvolumen. De gebouwen zijn op palen gefundeerd met poeren ter plaatse van de kolommen. Verder adviseerde Pieters Bouwtechniek als fundering een balkenrooster met geïsoleerde kanaalplaten als vloersysteem.