OZC Tilburg University


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Tilburg University

Architect:

KAAN Architecten

Installatie adviseur:

J. van Toorenburg installatieadviseur, De Jong installatietechniek, Steegman

Bouwmanagement:

VORM

Bouwfysica:

Bureau bouwfysica

Hoofdaannemer:

VORM

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek

BIM coordinatie:

Building info

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2018

Omvang:

12600 m2 BVO

Locatie:

Tilburg

Beeldmateriaal:

KAAN + Beauty & The Bit

Op de campus van Tilburg University is een nieuw onderwijsgebouw gerealiseerd. KAAN Architecten heeft een vierkant, relatief laag gebouw ontworpen wat goed past tussen de andere gebouwen en het groen op de campus. Veel daglicht en spectaculaire doorzichten zorgen ervoor dat het gebouw verbonden wordt met de omgeving. Door alle ruimtes breed, hoog en licht te maken wordt voorkomen dat het gebouw vol en druk voelt. Dat is wel nodig, 2.500 à 3.000 studenten per dag maken gebruik van dit gebouw. Het gebouw heeft een centraal, verdiept gelegen auditorium wat ruimte biedt aan 600 studenten. Daarnaast zijn er grote tentamen zalen, onderwijszalen en zelfstudieruimtes aanwezig.

Het verdiept gelegen auditorium wordt gerealiseerd in een in het werk gestorte kelder. De funderingen en beganegrondvloer zijn ook in het werk gestort. Grote overspanningen boven het auditorium en de tentamenzalen op de eerste verdieping worden gemaakt door stalen vakwerken en stalen liggers. Overige constructies zijn zoveel mogelijk in prefab beton uitgevoerd. Op de plaatsen waar de beschikbare hoogte beperkt is en ruimte voor het kruisen van installaties nodig is zijn geïntegreerde stalen liggers toegepast om de kanaalplaatvloeren te dragen. De stabiliteit wordt verzorgd door prefab betonnen wandelementen op de hoeken van het gebouw.

Op diverse plaatsen van het gebouw is de constructie buiten de gevels geplaatst en is de constructie een belangrijk onderdeel van de gewenste uitstraling. Hierdoor zijn bijzondere koppelingen nodig met de binnen gelegen vloerconstructies. In de vides die het gebouw zijn ruimtelijke uitstraling geven zijn enkele spectaculaire trappen aanwezig.

Het project behaalde een BREEAM score van score van 74,48%.

Dezeen pucliceerde een mooi artikel  over het project.

In onderstaand filmpje is de constructie mooi in beeld gebracht.

 Tilburg University liet een timelapse maken van het eerste deel van de bouw...

en van het tweede deel van de bouw:

En het deel 3:

VORM maakte onderstaande timelapse waarin de voortgang van de bouw is weergegeven.