Rabobank Flevoland


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Rabobank Flevoland

Architect:

Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen, Hengelo

Hoofdaannemer:

Bramer, Vriezenveen

Installatie adviseur:

DWA

Bouwmanagement:

BCN, Drachten

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2008

Omvang:

5500 m2 BVO

Locatie:

Lelystad

De locatie en de opdrachtgever vragen om een ambitieuze invulling van de leegte aan de Middendreef, bij het nieuwe centrum van Lelystad.

Het ontwerp bestaat uit twee, op het eerste gezicht eenvoudige bouwvolumes, die zich om en door elkaar heen vouwen. Eén bouwdeel bestaat uit glas en stucwerk en heeft een licht en verticaal karakter. Een tweede bouwdeel is antraciet, gemetseld en heeft door verschillende laagdiktes een horizontaal karakter. De transparante kopgevels vormen vensters naar de stad en het spoor.

Rondom het gebouw zijn dragende gevels toegepast. In het gebouw bevindt zich een draagstructuur van kolommen en balken waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Het project is ontworpen met een prefab betonskelet.

Opvallend aan het gebouw zijn de twee uitkragende bouwvolumes die als vensters naar de polder en de stad dienen. De begane grond vloer wordt gekenmerkt door een grote hoogte en grote indeelbaarheid. Er zijn zware bovenliggende constructies toegepast om dit te realiseren.