ROC Carolus


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

NS Vastgoed

Architect:

AGS Architecten en Planners, Arnhem

Installatie adviseur:

Royal Haskoning, Nijmegen

Bouwmanagement:

BBN, Houten

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Van der Linden, Sint Michielsgestel

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2007

Omvang:

30000 m2 BVO

Locatie:

Nijmegen

Beeldmateriaal:

Echt Karin

Het ROC Carolus huisvest de sectoren Economie, Zorg en Welzijn. Op deze locatie naast het station tussen spoorweg en busbaan zijn de onderwijsvoorzieningen in de vorm van een winkelcentrum rondom een groot plaza gesitueerd. De bijzondere gevels maken het complex tot een eenheid. De gevel is ondanks de grote variatie opgebouwd uit repeterende delen.

Het gebouw is ontworpen op een orthogonaal raster aan systeemlijnen. In de langsrichting van het gebouw is als standaardmaat 7,80m gekozen. Ter plaatse van de schuine gevels van het gebouw ontstaat een restmaat die tussen 7,80m en 3,60m zal liggen. Dwars op het gebouw zijn de stramienmaten 7,20m. Het uiteindelijke matenplan zal een veelvoud zijn van 0,60m.

Het totale gebouw staat op een rechthoekige kavel van 260m lang en 62m breed. De omhullende van het gebouw bedraagt 206m bij 41m. In totaal bestaat het gebouw uit 9 bouwdelen. Acht bouwdelen hebben vijf bouwlagen (inclusief de begane grond).

Deze bouwdelen zijn 19m hoog (exclusief de dakrand). Het 9e bouwdeel is vier bouwlagen (inclusief de begane grond) hoog. De bouwdelen zijn geclusterd in groepen van twee, respectievelijk vier en drie bouwdelen. Onder het cluster van drie bouwdelen bevinden zich een archief, sprinklerbassin, sportzaal, linnenkamer, technische ruimtes, bergingen en kleedruimten. Onder de centrale hal bevindt zich een fietsenstalling. Deze fietsenstalling is bereikbaar via een tunnel onder de busbaan. Onder de andere twee clusters bevinden zich de kruipruimten en een verdiepte zone voor een leidingtracé.