ROC Kanaleneiland


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Proper-Stok Ontwikkelaars

Architect:

DKV architecten, BIM- engineers ZEEP architecten

Installatie adviseur:

Peutz

Bouwmanagement:

Proper-Stok Ontwikkelaars

Hoofdaannemer:

Jurriëns Bouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2010 - 2013

Omvang:

10750 m2 BVO

Locatie:

Utrecht

Beeldmateriaal:

Google Streetview en Pieters Bouwtechniek

Kanaleneiland ligt in het zuidwesten van de stad Utrecht en wordt voor een deel omsloten door twee kanalen: het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal. Op de plek van het restaurant Ons Eiland is een nieuw Regionaal Opleiding Centrum (ROC) gerealiseerd. Het vormt het nieuwe culturele hart van het centrumplan samen met voorzieningen als een bibliotheek, een Ouder Kind centrum, het wijkservicecentrum Zuidwest en het nieuwe hoofdkantoor van woningcorporatie Mitros.

Het gebouw heeft een half verdiepte kelder ten behoeve van fietsen- en autostalling. De bovenbouw heeft een U-vorm en de diverse bouwdelen hebben verschillende hoogten. Op de begane grond wordt de binnentuin half omsloten door de U van de bovenbouw.  

De kelder heeft ter plaatse van de autostalling straatwerk en de omliggende delen hebben wel een betonnen vloer. De overspanning van de vloeren van de verdiepingen zijn in de poten van de U 14,0 meter, waardoor een grote vrije indeelbaarheid is gecreëerd. Van de tweede verdieping naar het dak kraagt het gebouw aan de voorzijde 4,0 meter over. De balken ter hoogte van de tweede verdieping zijn in het werk voorgespannen om dit overstek op te kunnen nemen.