Scherven Funenpark


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Heurkens & van Veluw Metaalindustrie

Architect:

Gabriel Lester

Hoofdaannemer:

Heurkens & van Veluw Metaalindustrie

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2012

Locatie:

Amsterdam

Het Funenpark is een binnenstedelijke herontwikkeling waarbij een oud rangeerterrein is omgevormd tot een nieuwe autovrije woonwijk. Over de langwerpige groenstrook die de oude en de nieuwe bebouwing scheidt zijn vijf grote scherven verspreid.

Ontwerper Gabriel Lester kreeg in 2009 de opdracht het Funenpark aan te kleden met beeldende kunst. Als inspiratie heeft hij de geschiedenis van het terrein en de aanwezige restanten van een bolwerk gebruikt. De beelden zijn uitvergrote scherven die bij opgravingen gevonden werden, waarbij de grote scherf zich over de restanten van het bolwerk buigt.

De binnenkant van de scherven is van glad RVS, de buitenkant roestig en ruw van Corten-staal.  Niessen & de Vries (grafisch ontwerpers) hebben de print op de buitenhuid van de scherven ontworpen, die daar door ruw wordt. Er zijn 5 “scherven” gemaakt, vier kleine en één grote. De kleine scherven zijn gefundeerd op een evenwichtsfundering op staal en zijn maximaal 5,5 meter hoog , 5 meter breed en 0,2 m dik. De grote scherf is 5,5 meter hoog,  14 meter breed en kraagt circa 11 meter uit.  De luifel die zo ontstaat is aan de voet 0,6 meter en aan het uiteinde 0,2 meter dik. De grote scherf is gefundeerd op een funderingblok (4 x 13 x0,75 m3) op palen.  Het gewicht van het funderingblok, samen met de excentrische geplaatste funderingpalen zorgen ervoor dat er geen trekpalen nodig zijn

De scherven hebben aan de bolle zijde een huid van Corten-staal, ook de extra huid met een laser gesneden print is van Corten-staal.  Aan de holle zijde is de huid van roestvast staal, om deze zo glad en strak mogelijk te krijgen is op de constructieve huid nog een 3 mm dikke dek huid gelijmd. Tussen de buiten- en binnenhuid zijn Corten-stalen dwarsschotten  h.o.h.  max. 0,5 meter aangebracht. Al  het constructieve Corten-staal is uitgevoerd in platen van 10 mm dik, het constructieve RVS is uitgevoerd in platen dik 5 of 8 mm, waarbij de plooispanning  maatgevend is. De voetplaat van de grote scherf heeft een dikte van 50 mm.