St Antoniuscollege


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting Carmel College

Architect:

Ector Hoogstad Architecten

Installatie adviseur:

Adviesbureau J. van Toorenburg

Hoofdaannemer:

BAM Utiliteitsbouw Capelle a/d IJssel

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2005

Omvang:

8000 m2 BVO

Locatie:

Gouda

Voor het VMBO van het Antoniuscollege heeft Ector Hoogstad Architecten een nieuw onderwijsgebouw, de Meander, ontworpen. Het gebouw (100 x 34m) heeft de vorm van een parallellogram van drie bouwlagen. Het wordt gecompartimenteerd in een aantal bouwdelen die allen worden verbonden door een centrale binnenstraat ofwel ‘canyon’. In de bouwdelen hebben de ruimtes diverse functies. Zo zijn er grote praktijkruimtes (clusters) voor o.a. Techniek, Economie en Kunst. Er is een technoplein, een aula en een mediatheek, maar er zijn ook traditionele klaslokalen in de school. 

De integratie van architectuur, constructie en installatie is bij de Meander uniek. De architect stelde vooraf hoge eisen aan het zichtwerk van plafonds, vloeren en wanden. Er is voor gekozen om zo min mogelijk verlaagde plafonds en wandafwerkingen toe te passen. Het materiaal van de constructie is direct ook de afwerking. Kabelgoten, leidingen en ventilatiekanalen mochten zo min mogelijk zichtbaar zijn. Om dit te bereiken was een goede afstemming noodzakelijk tussen alle bouwpartners. 

De draagconstructie van het gebouw bestaat uit prefab betonnen elementen (kolommen en wanden) met voorgespannen kanaalplaatvloeren. De kanaalplaten overspannen van de gevel naar de canyonwanden (overspanning lokaal meer dan 14m). Ook de buitengevels bestaan uit betonnen prefab-elementen. De wanden, kolommen en balken zijn uitgevoerd als schoonbeton met een lichte kleur. Omdat bijna alle constructie ook zichtwerk is, is er veel aandacht besteed aan de details. Zo zijn bijvoorbeeld de kanaalplaten niet opgelegd op prefab nokken aan de wand, maar liggen de platen tussen wanden. Ook de prefab balken en veel staalconstructies zijn ‘blind’ opgelegd. Dit bijzondere project is, mede door de innovatieve oplossingen, gerealiseerd binnen het standaard budget voor schoolgebouwen.