Stadionplein Zuidblok


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Vink Bouw / IQNN Vastgoed

Architect:

Kollhoff Architekten

Hoofdaannemer:

Vink Bouw Nieuwkoop

Bouwmanagement:

IQNN Vastgoed

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2016

Omvang:

12500 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Hans Kollhoff Architekten

Het project is gelegen tegenover het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het uitgangspunt is de ontwikkeling van een multifunctioneel complex dat meerdere aantrekkelijke functies herbergt, onder andere een hotel met ruim 60 kamers, kooktheater, kookschool, proeflokaal, smaakmuseum, ruimte t.b.v. workshops en een openbaar plein. Centraal staan een goede voeding en smaakontwikkeling.

Onder het gebouw is een parkeergarage van in totaal twee bouwlagen ontworpen, welke volledig ondergronds is en geschikt voor circa 220 parkeerplaatsen. De parkeergarage bevindt zich deels onder het bovenliggende gebouw en deels onder het openbare plein.

De gebouwvorm is ontworpen als een stenen massa waarin ramen zijn gestanst en rondom stukken plint zijn uitgehouwen om ruimte te maken voor glas, entrees en het Zuidplein. Er is aan alle kanten een (kleine) uitkraging gemaakt om de 16 meter lange uitkraging aan de oostzijde een visueel contragewicht te geven. De open plint verdikt naar de bovenbouw om de krachtenoverdracht uit te beelden. De vlakke boogramen van de eerste verdieping snijden door het concave volume zodat dat er visuele consoles worden gevormd en het plein onder de uitkraging wordt geleed. Het uitkragende dak is één met de onderbouw en vormt tegelijkertijd een eenheid met de omliggende woonblokken die een dakrand op dezelfde hoogte hebben. Constructief wordt de uitkraging van ruim 16 meter gerealiseerd middels stalen vakwerken welke 2 bouwlagen hoog zijn.

De architectuur van het gebouw sluit aan bij de omliggende bebouwing en de Citroengarages van architect Wils die aan de overzijde van de Amstelveenseweg staan. De gebouwen conformeren zich allemaal aan de rooilijnen van de doorlopende straatprofielen en hebben een traditionele geleding van plint, bovenbouw en beëindiging, elk met een eigen ritmiek van raampartijen.